Unutarstranački izbori

Ivan Vrdoljak za eVaraždin odgovorio na pet najintrigantnijih pitanja o HNS-u

Objavljeno: 01.04.2016. 19:14

Zadnja izmjena: 01.04.2016. 20:42

Foto: Josip Novak

Potpredsjednik HNS-a i saborski zastupnik Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Varaždinu na predstavljanju kandidata za vodeće funkcije u stranci da je ta stranka već nekoliko godina u tranziciji. No, ostala je  principijelna i zasigurno neće koalirati s Vladom koja bi svoje partnere imala u strankama čiji članovi paradiraju ulicama u crnim košuljama...

“Glavni cilj nam je održati kontinuitet dosad ostvarenih rezultata kao odgovore na rastući ekstremizam i populizam koji hrvatske građane mogu skupo koštati“, kazao je Vrdoljak kojeg smo upitali je li moguća koalicija na relaciji HNS – HDZ.

Naime, kandidata za predsjednika Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata i osobno se povezuje s Tomislavom Karamarkom.

- Dosad nisam dobio nikakvu konkretnu ponudu na stol i naša suradnja s HDZ-om je u ovom trenutku apsolutno nemoguća. Oni pribjegavaju populizmu i ekstremizmu, a to nije naša politika. Zato je HNS glasao protiv aktualne Vlade, to je naš stav i bit će još dugo takav – izjavio je Vrdoljak za eVaraždin.

“Ovoj Vladi smeta sve s pečatom HNS-a“

Dodao je kako je HNS inovativna stranka, a jedna od njenih ideja je i javno – privatno partnerstvo koje je pokrenuto u Varaždinskoj županiji. Nakon što smo Vrdoljaka zamolili da prokomentira ukidanje sredstava za JPP i subvencioniranje srednjoškolskog prijevoza, kratko je rekao da “ovoj Vladi smeta sve što ima pečat HNS-a“.

- HNS sada nosi i “križ opozicije“ te izgleda da ništa što smo osmislili ne smije dalje živjeti. To je potpuno kriva politike jer je tu riječ o projektima koji pomažu žiteljima Varaždinske županije – djeci, njihovim roditeljima pa i bakama. Zato ih svakako treba zadržati – rekao je Vrdoljak dodavši kako mu se čini da se Vladajućoj koaliciji “ipak polako vratila pamet u glavu“.

Osvrnuo se i na svoju buduću suradnju s Predragom Štromarom kao svojim zamjenikom za kojeg kaže da su “bliski prijatelji, te da varaždinski župan, koji je također najavljivao kandidaturu za mjesto predsjednika,  ni na koji način nije zakinut u ovim unutarstranačkim izborima“.

Sa Štromarom – najbolji prijatelj

- Mi se zajedno družimo i razgovaramo o obiteljskim problemima. Cijenim ga i poštujem, mnogo sam naučio od njega te se nadam kako će neke stvari i on naučiti od mene. Kada tako ljudi funkcioniraju u stranci ni u jednom trenutku se ne osjećaju zakinutima. Uspjeh naše stranke se ne bazira na pojedincu već na učinku cijele ekipe – naglasio je Vrdoljak.

Inače, na predstavljanju kandidata za vodeće funkcije u stranci međimurski župan Matija Posavec rekao je kako je nedavni posjet Tomislava Karamarka imao isključivo službenu narav,  te da mu imponiraju njegove riječi da je ovaj kraj “lokomotiva Hrvatske“.

- Prvi potpredsjednik Vlade brine o cijeloj Hrvatskoj bez obzira tko je na vlasti u pojedinoj županiji. Stranačka pripadnost ne bi trebala utjecati na sve što se radi s ciljem ravnomjernog razvoja Hrvatske – rekao je Posavec.

Zamoljen da komentira Karamarkovu izjavu da je Međimurje “ono što Hrvatska želi postići općenito“ i ostala “tepanja“ koja su mnogi protumačili kao “signal“ približavanja HNS-a i HDZ-a, odgovorio je da“u tome nema govora o suradnji na stranačkim razinama“.

“Karamarko se izdigao iznad politike“

- Ja čak nemam ni mandat za to, ali me raduje da se Karamarko izdigao iznad politike te pokazao kako mu je stalo do naših projekata i razvoja Međimurja – izjavio je Posavec za eVaraždin.

Na naše pitanje je li razmišljao o tome da istakne kandidaturu za mjesto predsjednika HNS-a, odgovorio je niječno.

- To su isprazne spekulacije. Naime, kandidirat ću se za predsjednika središnjeg odbora stranke i nadam se da ću dobiti podršku. To je dovoljno utjecajna funkcija kroz koju mogu zastupati ideje i programe koje već radim na području Međimurske županije – smatra Posavec.

Varaždinskog župana Predraga Štromara zamolili smo da pojasni kakve konkretno ovlasti nosi funkcija zamjenika predsjednika stranke, za koju se kandidira.

Štromaru odgovornost i utjecaj u stranci

- Dosad je predsjednika zamjenjivao potpredsjednik, ukoliko ga je za to ovlastio. No, izmjenama odredbi Statuta stranke, regulirano je da predsjednika zamjenik mijenja u svakoj situaciji kada je spriječen obavljati svoju dužnost. To je veća odgovornost, ali i utjecaj u stranci – naglasio je Štromar dodavši kako će čelnici zahvaljujući svojim ovlastima “poput složne ekipe podići rejting stranke na viši nivo“.  

Osim spomenutih danas su se u Velikoj dvorani HNK stranačkim kolegama predstavili saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš i vijećnik u Gradskoj skupštini Grada Splita Srđan Gjurković.

Skupovi predstavljanja kandidata održat će se u središtima svih pet HNS-ovih regionalnih saveza, a potom, 16. travnja bit će i Izborni sabor HNS-a.

Komentari