neophodno, a novca nema

Država općine i gradove obvezala dati milijune, a neki se pitaju od kuda? Ovo su rješenja o kojima se govori...

U županiju je s državne razine došlo desetak vozila kojima su opremljena dobrovoljna vatrogasna društva, no vijećnik je naglasio kako postoji još desetak mjesta gdje nedostaje vozila, a nisu u mogućnosti samostalno ih kupiti.
Objavljeno: 01.12.2021. 13:08

Zadnja izmjena: 01.12.2021. 13:38

Jedan od problema na području županije je slaba opremljenost pojedinih vatrogasnih društava, posebice navalnim vozilima koja su prema Zakonu obvezna za sve općine i gradove, no one ih ne mogu samostalno financirati.

Na taj problem ukazao je Goran Kaniški (HDZ) na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine. Kako je naveo, u županiju je s državne razine došlo desetak vozila kojima su opremljena dobrovoljna vatrogasna društva u općinama, međutim, vijećnik je naglasio kako postoji još desetak mjesta gdje nedostaje vozila, poput Varaždinskih Toplica, Gornjeg Kneginca, Beretinca, Vidovca, Draškovića, Klenovnika, Hrženice i Selnika.

'Uključila se Županija'

Kaniški predlaže: trećinu Županija, trećinu vatrogasci, trećinu grad/općina domaćin

- Cijena vozila se kreće oko 1,5 milijuna kuna, a općine same nisu u mogućnosti to nabaviti jer su ulagale u nužnu opremu koju propisuje Zakon o zaštiti od požara. Hoće li se Varaždinska županija uključiti u sufinanciranje nabavke namjenskih vatrogasnih vozila te u kojoj mjeri? - pitao je Kaniški, predloživši kako bi trećinu mogla financirati Županija, trećinu vatrogasna zajednica, a trećinu grad ili općina domaćin DVD-a.

Sastanak s Vladom

Župan Anđelko Stričak rekao je kako je u vezi toga održao sastanak s Vladom Republike Hrvatske.

- Nijedna vlada u povijesti nije uložila u razvoj i opremanje vatrogastva kao aktualna na području Varaždinske županije. Maksimalnu ćemo pažnju posvetiti opremanju svih sastavnica zaštite i spašavanja, a s Vladom dogovaramo da se na području županije izgradi Regionalni centar civilne zaštite, četvrti takav u Hrvatskoj - rekao je, dodavši kako je preko različitih programa došlo ukupno 14 vozila.

Komentari