Političke igre

Karamarko navodno šuruje s Vrdoljakom, no može li Štromar sa Stričakom?

Objavljeno: 12.02.2016. 11:20

Zadnja izmjena: 16.02.2016. 13:16

Dovitljivi Karamarko dosjetio se manevra kakvog se ne bi posramio ni Ivo Sanader u svojim najboljim danima, piše tjednik Express čiji su novinari razgovarali, kako ističu, s jednim utjecajnim članom HDZ-a i doznali nešto što u Varaždinskoj županiji već duže vremena nije neka naročita novost, nego više – „tiha želja“ nekolicine ideološki i stranački neostrašćenih, ali prilično utjecajnih članova HNS-a i HDZ-a.

Naime, s obzirom na to da se bliže unutarstranački izbori u HNS-u te bi stranku prema svemu sudeći trebao preuzeti Ivan Vrdoljak, on i Karamarko prema pisanju spomenutog tjednika već su navodno dogovorili da će devet HNS-ovih zastupnika podržati HDZ, čime bi iz „igre“ izbacili Most, a Karamarko se tako oterasio „glavobolja“ koje mu taj koalicijski partnet zadaje pri kadroviranju.

Poanta je naime u tome, da Karamarko nesumnjivo hoće zadržati mjesto šefa HDZ-a, što će teško ili barem otežano moći bude li mu Most sa svojim bezbrojnim uvjetima koje postavlja pri imenovanjima uzrokovao nezadovoljstvo unutar vlastitih redova. Procjena je, s druge strane, da bi se s HNS-om (u što ne treba ni sumnjati) oko toga puno lakše dogovorio. No, taj manevar nije bez rizika...

Naime, okrene li se Karamarko HNS-u mogao bi izgubiti podršku Kaptola. Ona nije bezrezervna i veliko je pitanje bi li uopće sastavio Vladu da nije bilo utjecaja katoličke crkve na vrh Mosta. U tom slučaju, naravno, njegova bitka na unutarstranačkim izborima već bi vjerojatno bila izgubljena. Drugo pitanje koje se postavlja jest, kako bi takav 'brak' prihvatilo članstvo i glasači obiju stranka.

Ujedno je to i pitanje koje se postavlja u određenim krugovima našeg lokalnog HNS-a i HDZ-a, premda je matematika i ovdje vrlo jednostavna. Sve gradove osim Ludbrega „drže“ ili HNS ili HDZ, kao i sve općine osim njih nekoliko koje su u rukama HSS-a. Nije stoga čudo da se u određenim krugovima iz obiju stranka može čuti: „Zajedno nas nitko ne bi srušio 20 godina!“. 

Komentari