Kišić i Bilić: Visoko obrazovanje sada je dostupno našim mladim ljudima

Objavljeno: 31.05.2015. 13:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Sveučilište Sjever dobilo je status nacionalnog sveučilišta, što znači da je osnivačka prava nad Sveučilištem preuzela država.

Da su se svi političari s hrvatskog sjevera bez obzira na stranačku pripadnost složili oko dobivanja statusa javnosti Sveučilišta Sjever, istaknuli su SDP-ovci Alen Kišić i Dubravko Bilić.

- Prihvaćanje Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku je jedna od rijetkih odluka za koju imamo konsenzus svih stranaka. Zahvaljujući dobivanju nacionalnog statusa, mladima iz Varaždinske i okolnih županija studiji će biti dostupniji, imat ćemo više obrazovanih ljudi, što znači i jačanje gospodarstva i veće plaće - istaknuo je dožupan Alen Kišićna na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Nacionalni status dobiven je 29. svibnja, kada su saborski zastupnici uz 81 glas "za", dva suzdržana i dva "protiv" donijeli Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku.

U Sabor su stigla čak tri prijedloga Zakona. Jedan Vlade RH, zatim prijedlog saborske zastupnice i reformistice Natalije Martinčević te prijedlog HDZ-a.

- Prihvaćen Zakon SDP-a i koalicijskih partnera jedini ne govori o osnivanju sveučilišta već o prijenosu osnivačkih prava. HDZ je u svom prijedlogu pak imao jedan zanimljiv model, koji ova dva nisu imala, a to je mentoriranje. Prema njemu Sveučilište Sjever bi tri godine imalo mentora. U redu je da novo Sveučilište ima mentora, no pošto Sveučilište Sjever postoji već dugo i izvodi niz studijskih programa dovoljan je bio samo prijenos osnivačkih prava - rekao je Dubravko Bilić, saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Ludbrega.

Prijedlog Vladinog, a konačno i usvojenog Zakona, jedini nije govorio o osnivanju sveučilišta već samo o prijenosu osnivačkih prava. Bilić je dodao da je sada i sjever konačno ucrtan na karti visokog školstva Hrvatske, a time će dobiti visokoobrazovane mlade ljude.

- Prijedlog SDP-a i koalicijskih partnera jedini nije govorio o osnivanju Sveučilišta, nego samo o prijenosu osnivačkih prava. Taj prijedlog je jučer u Saboru podržala i zastupnica Reformista Natalija Martinčević, a vjerujem da bi ga podržala i zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak, no oporbeni zastupnici su ranije napustili sjednicu - rekao je Dubravko Bilić, saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Ludbrega.
Dožupan Kišić napomenuo je kako se od tri tisuće studenata Sveučilišta Sjever, njih 86 posto školuje za STEM zanimanja koja obuhvaćaju područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a danas su deficitarna.

- To je posebno važno, a važno je i to što će zahvaljujući dobivanju nacionalnog statusa, studiji na Sveučilištu Sjever biti dostupniji mladima iz Varaždinske, ali i drugih sjevernih županija. Obrazovna struktura će biti poboljšana, a to znači jačanje gospodarskih potencijala - istaknuo je Kišić.

Komentari