sdp o gradskim vrtićima

eTV: Kišić: 'Nije populizam, ali smanjit ću si i plaću da pojeftine vrtići za 150 kuna'

Objavljeno: 03.04.2017. 10:29

Zadnja izmjena: 03.04.2017. 10:32

Foto: Petra Mlinarić

Današnja konferencija za medije SDP- a je uz kandidata za varaždinskog gradonačelnika Alena Kišića okupila i Stjepana Kovača, gradonačelnika Čakovca, te Mišela Jakšića v.d. gradonačelnika Koprivnice, a obojica su svojim dolaskom iskazali podršku Kišiću, no bilo je riječi i o dijelu programa SDP-a, a to su  gradski vrtići.

Kišić je istaknuo kako će dvojica njegovih kolega iz uspješnih gradova svojih županija na svom primjeru moći pokazati da SDP to može, da Kišić to može te da i Varaždin može imati bolje vrtiće.

Kao najvažniju stavku svog programa, Kišić dodaje kako bi se odmah smanjile cijene vrtića za roditelje i to za 150 kuna po djetetu.

- Novi prijedlog znači da će cijena u gradskim vrtićima biti smanjena s 700 kuna na 550, a u privatnim vrtićima s 850 na 700 kuna.  – rekao je Kišić i dodao kako je ta odluka potaknuta činjenicom što Varaždin, prema njegovim riječima, ima najskuplje vrtiće u regiji.

Smanjenje cijena će se nadoknaditi iz tri izvora

U tom dijelu se Kišić referira na Kovača i Jakšića, te činjenicu što u Čakovcu i Koprivnici cijene vrtiće već jesu u tom cjenovnom rangu. Na pitanje koliko to košta, Kišić navodi sljedeće: 'Na temelju trenutnog broja djece, od 730 djece u gradskim i 850 u privatnim, koštat će 2 milijuna i 844 tisuće kuna na godišnjoj razini.'

- Sredstva će se naći u tri izvora, za koje će netko reći da su populistička, a prvo je smanjenje plaća za gradonačelnika i njegove zamjenike, drugi dio je bolje upravljanje gradskom imovinom, dok je treće smanjenje nekih komunalnih  infrastrukturnih objekata.  – rekao je Kišić i dodao kako je njegova vizija grada da je uvijek bolje da neka ulica pričeka asfaltiranje godinu ili dvije,a  da roditelji imaju povoljniju cijenu, ali i primjerenu standardu u dječjim vrtićima.

Vrtići u središtu programa SDP-a

Nivelaciju cjenovne politike vrtića bi SDP učinio odmah, a Kišić kaže da će do kraja mandata vrtiće energetski obnoviti, a i odmah bi se izgradila dva već najavljena vrtića u Hrašćici i Donjem Kućanu, no otvorena je i opcija gradnje novog vrtića na Grabanicama.

Stjepan Kovač je dodao kako su danas izmjenjivali iskustva između svojih gradova koji su ujedno i središta županija, a Kovač vjeruje kako Varaždin sigurno može bolje i da će Kišić to i dokazati.

Mišel Jakšić se osvrnuo na zajednički projekt Koprivnice i Varaždina, a koji se ticao Sveučilišta Sjever te se nada nastavku uspješne i kooperativne suradnje.

- Vjerujemo da ćemo u Čakovcu i Koprivnici obraniti boje SDP-a, a budući da poznajem Alena, vjerujemo da će se isto dogoditi i u Varaždinu. – zaključio je Jakšić.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari