Kišiću se užarila telefonska slušalica, on kaže: "Ukinuti Oskare znanja bio je skandal!"

Objavljeno: 08.06.2015. 10:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

U hrvatskoj javnosti proteklih dana poprilično je odjeknula vijest o tome, da se ukida dodjela nagrade "Oskar znanja", jedna od najvažnijih priredbi znanja u Hrvatskoj.

Odlučila je isprva tako Agencija za odgoj i obrazovanje, pravdajući spomenutu odluku "nužnim uštedama". Međutim, pod pritiskom javnosti, koja državne agencije već poslovnično percipira kao "svakakve" samo ne "štedljive", odlučeno je da će se 11. dodjela "Oskara znanja" ipak održati.

Naime, nakon što je prethodno i nekoliko poduzetnika pokazalo spremnost da doniraju novac, kako bi se najtalentiranija djeca unatoč svemu nagradila, spomenutu odluku potvrdila je i Vlada Republike Hrvatske na svom Twitteru. Međutim, kipiće za koje država nije mogla izdvojiti (zamislite!) 20 tisuća kuna ove godine izradit će djeca s poteškoćama u razvoju.

Što, pak, naša Županija čini po tom i sličnim pitanjima, pokušali smo doznati od zamjenika župana Varaždinske županije Alena Kišića, koji u svojim istupima često naglašava upravo izvrsnost i obrazovanje kao "najbolje ulaganje u društvu". Naime, kako doznajemo, ovih dana poprilično mu se užarila telefonska slušalica.

- Nagrade i priznanja koja mi dodijeljujemo na kraju školske godine nećemo ukidati, a niti smo se nikada usudili pomisliti o tako nečemu! To je jedna simbolična gesta priznanja onim najboljima, a upravo je naša županija u Hrvatskoj u tome predvodnik – rekao nam je Kišić, koji ističe da Varaždinska županija kroz Centre izvrsnosti u spomenute svrhe godišnje ulaže više od dva milijuna kuna.

Na pitanje kako komentira odluku Agencije za odgoj i obrazovanje, napose s obzirom na činjenicu da su upravo učenici i mentori s područja Varaždinske županije na nacionalnim dodjelama Oskara znanja bili poprilično zastupljeni, Kišić odgovara da je riječ o "skandaloznoj odluci koja mu nije bila jasna".

- Ukinuti jedan takav poticaj izvrsnosti je skandal, osobito zbog razloga koji je naveden. To je neprihvatljivo, jer zasigurno ima drugih stavaka gdje se može uštedjeti 150 tisuća kuna. Žao mi je da je uopće došlo do takve teme – izjavio je zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić.

Za kraj, u cijelosti prenosimo vijest do koje je nešto prije odluke o ukidanju Oskara znanja ekskluzivno došao News Bar.

Čudo od djeteta: Desetogodišnjak iz Vinkovaca zna nabrojati sve državne agencije, zavode i ustanove

Sve je počelo kada je Marko Pernar (10) jednu večer prije spavanja počeo nabrajati državne ustanove. Roditelji su ispočetka mislili da je samo riječ o dječjoj mašti, ali Marko je bez greške nabrojao čak 184 državne ustanove.

- Ja sam mislio da ih niti ministar ne zna nabrojati sve - prisjetio se Ivan, Markov otac.

Roditelji su u nevjerici otišli na spavanje, a ujutro su upitali Marka može li ponovno nabrojati državne agencije. Marko je kao iz topa ponovno izbacio 184 agencije, ali ovaj put je dodao i imena svih ravnatelja, njihovih tajnika i tajnika njihovih tajnika.

Roditelji su ostali bez riječi, nisu znali da li se zbog toga trebaju ponositi ili sramiti.

- Marko dva tjedna nije išao u školu jer je dobio vodene kozice, stoga smo mu dozvolili da po čitave dane visi na kompjuteru. Ali mi smo očekivali da će igrati igrice kao normalna djeca, a on je samo čitao portale Večernjeg i Jutranjeg lista - kroz suze je progovorila Markova majka.

Roditelji su Marku zabranili da proučava državne agencije, ali i politiku općenito. Upoznali su ga s pričom o zločestom dr. Sanaderu, zbog čega je Marko pao u duboku depresiju.

Komentari