'želim pokrenuti obnovu'

Ovaj načelnik Stričaka moli ponudu za otkup klijeti koju je ranije kupio Čačić

Time, kako je rekao, ne želi stati ni na čiju stranu, nego ovaj objekt privesti svrsi, jer upravo osniva turističku zajednicu pod nazivom Centar svijeta, a priliku vidi u Europskim fondovima. Riječ je o objektu starom 220 godina, specifičnog načina gradnje...
Objavljeno: 05.02.2022. 08:16

Zadnja izmjena: 05.02.2022. 11:13

Foto: Arhiva / ilustracija

Načelnik Općine Jalžabet, Rajko Solar iz redova Reformista, oglasio se službenim priopćenjem u kojem župana Anđelka Stričaka moli ponudu za otkup klijeti koju je Županija na području njegove općine kupila u prethodnom mandatu.

Time, kako je rekao, ne želi stati ni na čiju stranu, nego ovaj objekt privesti svrsi, jer upravo osniva turističku zajednicu pod nazivom Centar svijeta, a priliku vidi u Europskim fondovima.

- S obzirom na jučerašnje izlaganje župana Varaždinske županije g. Anđelka Stričaka o ostavljenoj "klijeti" u Jalžabetu, predlažem da Općina Jalžabet otkupi "klijet" po istim uvjetima po kojima je županija kupila navedenu nekretninu. Želimo pomoći  županiji i riješiti je jedne brige, s obzirom na to da mi imamo ideju kako taj objekt staviti u funkciju - napisao je Solar.

Spomenutu klijet u Jalžabetu, podsjetimo, župan Stričak spomenuo je ovih dana u eTV studiju.

Objekt star 200 godina

Jalžabetski načelnik kaže kako bi u klijeti želio prezentirati tradiciju jalžabetskog kraja odnosno varaždinske regije, te virtualno, uz pomoć moderne tehnologije, prikazati život seljaka u 18. stoljeću.

- Radi se o objektu izgrađenom prije više od 220 godina, točnije 1800. godine.  Način gradnje predstavlja direktan uvid u standarde građevinske struke ali i uvjeta stanovanja naših predaka tog vremena. Iz navedenih razloga ovaj objekt može poslužiti za analizu gradnje i stanovanja prošlog vremena - kaže načelnik i zaključuje kako prihvaća otvorenu ponudu Županije.

Hrvatski vez

Spomenuti objekt u Jalžabetu građen je kao kombinacija drvene tradicionalne hrvatske gradnje, takozvani hrvatski vez. To je izraz u struci za drvenu gradnju. Taj objekt je izgrađen u potpunosti bez čavala, samo su korišteni drveni klinovi za učvršćivanje dijelova. Drvena planjka preklapana hrvatskim vezom  je baza drvenog kostura između kojeg je nabijana ilovača koja se prosušila. Navedeno je autohtono, originalno, poručuju iz općine.

Gomila i drugo

Uz tumul gomilu, o kojoj se nedavno interesirao i premijer, Jalžabet raspolaže i Dvorcem Somogy-Bedeković, vinskim cestama i slatkim putevima, a uskoro najavljuju i markiranje planinarske rute. Upravo na toj ruti, kako proučuju, željeli bi da se nađe i spomenuta „klijet“ iz Jalžabeta. Županiji će se obratiti i službenim pismom namjere za otkup.

Komentari