Nova indeksacija

Kneginec još više prema stupnju razvijenosti, u skupini sa Splitom

Objavljeno: 04.01.2024. 20:19

Zadnja izmjena: 04.01.2024. 21:46

Foto: Arhiva/TZ Grada Splita

Prema današnjoj odluci Vlade o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) prema stupnju razvijenosti, Općina Gornji Kneginec svrstana je u visoku VII. skupinu od ukupno njih VIII, uz bok sa Splitom, što znači da je u skupini općina i gradova koje su iznadprosječno razvijene jedinice lokalne samouprave.

Indeks razvijenosti izračunava se na temelju sljedećih pokazatelja: stope nezaposlenosti, dohotka po stanovniku, proračunskih prihoda jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku, općega kretanja stanovništva, stope obrazovanosti te indeksa starenja. 

 Do sada je Općina Gornji Kneginec bila u VI. skupini te je u proteklom periodu dodatno poboljšala svoju razvijenost što je i potvrđeno novom odlukom o razvrstavanju JLS, te se sada našla uz bok drugog najvećeg hrvatskog grada - Splita, i primjerice Osijeka i Šibenika.

"U navedenoj VII. skupini s područja naše županije uz našu općinu nalazi se jedino Grad Ludbreg i Grad Ivanec, a u višoj skupini od Općine Gornji Kneginec iz naše županije je jedino Grad Varaždin. Dobra stvar je što smo se poboljšali, lošija je jedino u pogledu da ćemo moći povlačiti manje iznose financijskih sredstava na europskim i nacionalnim natječajima za sufinanciranje općinskih projekata", istaknuo je načelnik općine Gornji Kneginec Goran Kaniški.

Komentari