Kojim se kriterijima vode HNS, SDP i HDZ: Zašto su (ne)skloni ukinuti županije

Objavljeno: 27.04.2015. 08:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Ovisi li stav neke stranke o ukidanju županija prije svega o tome koliko je ona uspješna na razini županija? Jesu li stranke koje su uspješnije na razini županija sklonije njihovom očuvanju od onih koje su manje uspješne?

Najuspješnija stranka na županijskoj razini u Hrvatskoj je HDZ – on ima čak 11 od 20 župana. Slijede SDP, HNS i HSS s po dvojicom te HDSSB i IDS s po jednim županom. Znači li to da je HDZ protiv ukidanja županija, a svi ostali za? Nije baš tako. 

HDZ doista jest protiv ukidanja županija, njegov predsjednik Tomislav Karamarko trenutno je u hrvatskoj javnosti najistaknutiji protivnik te ideje. SDP je s druge strane vrlo neuspješan na regionalnoj razini (ima tek dvojicu župana) i sklon je ukidanju županija i uvođenju regija. No Vlada nije forsirala to pitanje i očito je da u njenom mandatu neće biti ukidanja županija i uvođenja regija.

Je li HDZ protiv ukidanja županija prije svega zbog toga što je u njima tako uspješan? Ako ne vjerujete da se radi o tome, zapitajte se bi li HDZ bio skloniji ukidanju županija da je situacija obrnuta, odnosno da HDZ ima dvojicu, a SDP 11 župana? Je li SDP skloniji ukidanju županija prije svega zbog toga što je u njima tako neuspješan? Ako mislite da se ne radi o tome, zapitajte se bi li SDP bio jednako sklon ukidanju županija da je situacija obrnuta, odnosno da on ima 11, a HDZ samo dvojicu župana?

Zanimljiv je slučaj s HNS-om i HDSSB-om. HNS ima dvojicu, a HDSSB jednog župana. Jesu li te stranke na županijskoj razini uspješne ili neuspješne? U usporedbi s HDZ-om one su neuspješne, no u usporedbi sa SDP-om one su prilično uspješne. No ako su prilično uspješne, kako to da se zalažu za ukidanje županija i regionalizaciju (HDSSB mnogo glasnije od HNS-a).

Cijeli tekst pročitajte u etjedniku.

Komentari