O vanjskoj politici tri države i EU

Sastanak kojemu je Kolinda u Varaždinu bila domaćin završen kavom na Korzu, uz pratnju verglaša

Objavljeno: 18.03.2016. 17:25

Zadnja izmjena: 18.03.2016. 17:32

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Tiskovnom konferencijom održanom u Županijskoj palači, završen je trilateralni sastanak hrvatske predsjednice Kolinde Gabar Kitarović, slovenskog predsjednika Boruta Pahora i austrijskog predsjednika Hansa Fischera, koji se danas održavao u Varaždinu, u prostorima Starog grada.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svojim gostima još jedanput je tom prilikom zaželjela dobrodošlicu u, kako je posebno naglasila, „prekrasan grad Varaždin, nekoć glavni grad Hrvatske“.

- Željela bih se zahvaliti na gostoprimstvu vodstvu Županije i Grada, te građanima koji su nas danas tako srdačno dočekali – rekla je Grabar Kitarović, istaknuvši kako je ovo njezin treći susret s nazočnim predsjednicima, kojemu je ona ovaj put domaćin.

Tema - migrantska kriza

Na sastanku je, pak, bilo riječi o tri teme vanjskopolitičke teme: trenutnoj migrantskoj krizi, učvršćivanju veza na prostoru Srednje Europe, te nezaobilazna tema o nastavku procesa euroatlantskih integracija na Jugoistoku Europe.

- Izrazili smo zabrinutost nad daljnjim usložnjavanjem migrantske krize i svim posljedicama koje ona ima kako po same emigrante i države iz kojih dolaze, tako i po naše vlastite države, ali i euroziju europskih vrijednosti, odnosno europske solidarnosti – za koju je Grabar Kitarović ustvrdila da "mora biti dvostrana".

Kava na Korzu

- Mora se razumjeti i države kroz koje migranti prolaze i države koje izražavaju mišljenje o svojim vlastitim kapacitetima potencijalnih azilanata. Moramo pokazati humano lice, ali i dogovoriti se na razini EU o snažnijoj politici i konkretnijim rješenjima – rekla je Predsjednica RH.

Nakon tiskovne konferencije Kolinda Grabar Kitarović u društvu dva predsjednika posjetila je varaždinski Anđelinjak, kao i Muzej anđela, te zajedno gradonačelnikom Goranom Habušom te predsjednicom Županijske skupštine Dubravkom Biberdžić, na varaždinskom Korzu popila kavu. Za "domaću atomsferu" putem putem se pobrinuo verglaš.

 

Komentari