svih 25 vijećnika je tu

UŽIVO: Pratite s nama konstituirajuću sjednicu Gradskog vijeća Varaždina

Objavljeno: 19.06.2017. 13:31

Zadnja izmjena: 19.06.2017. 13:33

Foto: Luka Šalamun

Uz zvuke Lijepe naše i nakon uvodne riječi predstavnice Ministarstva uprave Ljerke Jović Mikor započela je prva i konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Varaždina nakon nedavnih lokalnih izbora.

Naša novinarska ekipa je na licu mjesta i možete zajedno s nama pratiti tijek sjednice. 

13:27

U svom prvom obraćanju Vijeću novoizabrani gradonačelnik Ivan Čehok podsjetio je da je ovo Vijeće djelovalo i u vremenima kad je Hrvatska bila svedena na ostatke ostataka. Zahvalio je na dosadašnjoj službi prethodnom predsjedniku Vijeća Josipu Hehetu i gradonačelniku Goranu Habušu - između ostalog i na tome što su očuvali kontinuitet od 600 godina djelovanja Vijeća. Na kraju je pozvao vijećnike na djelovanje bez ideoloških konfrontacija.

- Sad idemo na domjenak i onda počinjemo s radom. - završio je svoj govor Čehok, čime je ujedno i završena konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. No, već sutra u 15 sati Vijeće ima svoju hitnu izvanrednu sjednicu s gorućom temom gradskog proračuna.

-----------------------------------------------------------------------------------------

13:20

Za jednog od dva potpredsjednika Gradskog vijeća jednoglasno je odabran Alen Kišić, dok se - prema riječima Stjepana Cepanca - odbor nije mogao usuglasiti oko drugog potpredsjednika Vijeća. Nakon toga je Čehok predložio Vijećnicima da se za sutra u 14 sati sazove izvanredna sjednica Gradskog vijeća kako bi se riješilo pitanje proračuna.

- Grad je već šest mjeseci bez proračuna, čekaju nas neki hitni projekti s kojima moramo početi odmah. - izjavio je Čehok. Cepanec je predložio da termin bude u 15 sati. 

- Ako sam predlagatelj - gospodin Avar - kaže da neke projekcije nisu u redu, onda bi trebalo dati neki drugi termin. - iznio je vijećnik Davor Patafta, koji nije na kraju bio zadovoljan što je ostao prijedlog za održavanje sjednice sutra.

13:09

Jednoglasnom odlukom izabrani su Odbor za statutarna pitanja na čelu s Damirom Habijanom kao i Odbor za financije i proračun na čelu sa Željkom Bunićem. Jednoglasno je izabran i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, koji je potom i preuzeo zasjedanje sjednicom. Ipak je prethodno SDP-ov Neven Bosilj postavio pitanje Čehoku tko predstavlja većinu u Gradskom vijeću - ali mu je Bunić uzvratio da to nije pitanje na koje po Statutu odgovara gradonačelnik.

- Očekujem da u Vijećnici vodimo argumentiranu raspravu, a kao predsjednik isključivo ću se voditi odlukama i pravilnikom. Pred nama je mnogo zadaća, prva od njih jest odlučivanje o proračunu Grada. Očekujem konstruktivnu i uspješnu suradnju kako s gradonačelnikom tako i s njegovim zamjenicima. - izjavio je Habijan, izražavajući uvjerenje da će Vijeće ispuniti očekivanja Varaždinki i Varaždinaca.

12:40

Mandatna komisija potvrdila je izbor svih prisutnih vijećnika, a predsjedanje sjednicom - do izbora predsjednika Vijeća - preuzeo je Željko Bunić. Vijećnici su potom prisegnuli da će savjesno i odgovorno vršiti svoju dužnost, a onda je određen Odbor za izbor i imenovanja koji će dati prijedloge - između ostaloga - za predsjednika i dva potpredsjednika Vijeća. Stoga je određena stanka od 15 minuta.

12:30

Mandatna komisija na čelu sa Stjepanom Cepancem povukla se na 5 minuta kako bi provjerila pravovaljanost izbora svih prisutnih vijećnika.

12:00

Na sjednici je prisutno svih 25 izabranih vijećnika, a tu su i donedavni gradonačelnik i Goran Habuš, zatim Josip Hehet te gosti iz Županije, predstavnici nacionalnih manjina (Srbi, Albanci, Slovenci). Povjerenica vlade RH koja je zadnjih mjeseci privremeno upravljala gradom Dragica Đula ispričala je svoj nedolazak.

Pred Vijećem se danas nalazi osam točaka - između ostalog će vijećnici prisegnuti a najzanimljivija točka bit će izbor predsjednika i dva potpredsjednika Vijeća. Podsjetimo, funkcija predsjednika ponuđena je šefu varaždinskih HDZ-ovaca Damiru Habijanu - što je on načelno prihvatio.

 

Komentari