tko je što, gdje i kad

Zbog Habekovog istupa, nakon 10 godina odlučio progovoriti i Miroslav Korenika - evo što je rekao...

Objavljeno: 07.08.2018. 15:19

Zadnja izmjena: 07.08.2018. 15:26

Foto: Arhiva

Bivši predsjednik županijskog SDP-a i bivši saborski zastupnik Miroslav Korenika odlučio je reagirati na prozivke bivšeg predsjednika SDP-a i aktualnog saborskog zastupnika Maria Habeka. Barbara Antolić Vupora, aktualna predsjednica, i gradski vijećnik Neven Bosilj odbili su komentirati Habekove prozivke, odnosno nisu dostupni na telefon.

>>Marković o optužbi za 'žicanje' nadzornog odbora: To je 'Habekova istina' o kojoj će SDP raspravljati!

>>ŽIVOTNA INVENTURA MARIA HABEKA »Kajem se zbog dobrih stvari koje sam učinio za pogrešne ljude«

Naime, Habek se u velikom intervjuu kojega smo objavili protekle nedjelje, a koji je izazvao veliki odjek, naročito u političkoj javnosti – osvrnuo na svoja dva mandata na čelu SDP-a i dao svoj sud o položaju stranke na području Varaždinske županije u prošlosti i sadašnjosti. Između ostaloga, dotaknuo se i svojeg prethodnika Miroslava Korenike, danas umirovljenika, kojega je optužio za devastiranje stranke koja je dovela do rasta HNS-a i time dugoročnog oštećenja lokalnog SDP-a koje on poslije, kako je rekao, više nije mogao ispraviti.

Korenika je na spomenute Habekove prozivke odlučio reagirati, javio nam se i rekao: „Ne mogu razumjeti zašto me Habek uvlači u prljave unutastranačke priče, nakon što već skoro 10 godina nisam član stranke. Sve što je o meni rekao su laži i neistine, pri čemu zaboravlja da sam ja predsjednik županijskog SDP-a bio do 2005. godine, a od tada do 2010. predsjednica je bila Dubravka Biberdžić“, napominje i naglašava da Barbara Antolić Vupora nije bila njegova zamjenica nego jedna od četiri potpredsjednika SDP-a.

„Habek sâm priznaje da je kadrovirao“

Korenika kaže da je još jedna "bezobrazna laž i neistina" Habekova izjava, da je trebao biti kandidat za gradonačelnika, a iz stranke je, kaže, izbačen zbog određene „prijave“ od strane Maria Habeka i Dubravke Biberdžić iz razloga što je na unutastranačkim sastancima ukazivao na probleme i tražio „da se neke stvari razjasne“ – „Navodno sam tadašnjem županu rekao da ću 'rasturiti SDP. Ali, ako je to bio razlog za moje izbacivanje, što je onda ovo što on sada radi?!“, kaže Korenika, dodajući da Habek svojim istupima, a napose posljednjim posljednjim intervjuom – „ruši ugled SDP-a optužujući kolege“.

„On je sâm priznao da je kadrovirao u SDP-u, odnosno da je sam određivao tko će ići u koji nadzorni odbor. Takve odluke prije nije donosio pojedinac, već stranačko tijelo, a to samo pokazuje da Habek ne zna za unutastranačku demokraciju“, ističe Korenika koji se s Habekom slaže u jednome – da takvi sukobi samo pridonose padu SDP-a. Prema njegovom mišljenju, upravo je Habek kriv za to što SDP više nije socijaldemokratska stranka i općeniti pad rejtinga stranke. Kao bivši čelni čovjek SDP-a smatra da novom vodstvu treba dati vremena – „baš iz razloga jer je Habek iza sebe ostavio kadrovski, ljudski i programski devastiranu stranku“.

U politiku se, zaključuje, ne misli vraćati. Nakon osam godina provedenih u Saboru prima saborsku mirovinu te priznaje da je time „povlašteni“ član društva – „Radim i honorarno, ali mi saborski zastupnici smo povlaštene kategorije stanovništva jer imamo bolje mirovine od većine umirovljenika“.

Komentari