nitko ne zna što će se dogoditi

Kovač ne isključuje mogućnost kandidature, a to stvari može odvesti...

Marijan Škvarić, kao što smo već pisali, Lepoglavom vlada dugih 15 godina, a sada bi se, kako mnogi smatraju, mogao izložiti velikom, ako ne i najvećem riziku u svojoj karijeri. Kandidira li se, naime, Škvarić za župana, automatizmom gubi grad kojim je vladao puna četiri mandata...
Objavljeno: 15.12.2020. 07:25

Zadnja izmjena: 15.12.2020. 07:28

Foto: Arhiva/Ilustracija

Nakon što je odjeknula vijest o ostavci predsjednika županijske organizacije HNS-a, politički kuloari ne prestaju se pitati je li Marijan Škvarić ostavkom Alena Leverića zapravo stavljen pred gotov čin?

Marijan Škvarić, kao što smo već pisali, Lepoglavom vlada dugih 15 godina, a sada bi se, kako mnogi smatraju, mogao izložiti velikom, ako ne i najvećem riziku u svojoj karijeri. Kandidira li se, naime, Škvarić za župana, automatizmom gubi grad kojim je vladao puna četiri mandata. Odluči li se, pak, krenuti po peti mandat gradonačelnika, za vrat bi mu ionako mogao „puhati“ njegov trenutni zamjenik, SDP-ov Hrvoje Kovač.

Kovač nije bio naročito razgovorljiv glede svoje eventualne kandidature, ali dao nam je naslutiti u kojem smjeru razmišlja.

— Još nisam donio nikakvu odluku, ali mogu vam potvrditi da nije isključena mogućnost da ću se kandidirati za gradonačenika. Više toga je u pitanju — rekao nam je u telefonskom razgovoru Kovač.

Priznao to Kovač ili ne, javna je tajna da između njega i HNS-ovog gradonačelnika već godinama tinja veliki, ako ne i jedan od najvećih animoziteta na cijeloj županijskoj sceni. Uspoređivati s njih dvojicom, vjerojatno se mogu još jedino možda Viničani, Kostanjevac i Štromar...

Od stanja u HNS-u profitira SDP

Ono što je još zanimljivije u cijeloj priči, jest činjenica da bi od aktualnog stanja u HNS-u ponajviše mogao profitirati upravo županijski SDP - i to ni kriv ni dužan. Malo je, naime, poznato u široj javnosti, da je SDP u Varaždinskoj županiji, od prvih lokalnih izbora 1993. do danas, imao grado(načelnika) u svega dvije jedinice lokalne samouprave. Jedna je Ludbreg, gdje kontinuirano osvaja najveći broj glasova od 2001. —  a druga je Petrijanec, gdje je SDP-ov načelnik prisutan tek u posljednje tri godine.

Kandidira li se, međutim, Marijan Škvarić za župana, SDP-ov Hrvoje Kovač istog trenutka postat će favorit za lepoglavskog gradonačelnika. Mario Klapša u Maruševcu snage će odmjeriti s dojučerašnjim prvim suradnikom, HNS-ovcem Damirom Špremom. SDP-ova Sonja Ružić-Cvrtnjak navodno cilja Trnovec Bartolovečki, još jednu HNS-ovu općinu. Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić na proteklim izborima ostvario je jedan od najboljih rezultata, nema protukandidata na vidiku i bije ga glas da za njega glasuju i lijevi i desni...

Korijenje koje je pustio Habek


Ono što pritom valja primjetiti, jest da su i Kovač i Klapša i Bilić, u konačnici i Željko Posavec koji kreće po drugi mandat u Petrijancu, dio jedne te iste SDP-ove struje koju je početkom desetljeća "inaugurirao" Mario Habek. Eventualni uspjeh makar jednog SDP-ovog kandidata pokraj postojeća dva dužnosnika, za ovu stranku predstavljat će povijesni uspjeh u našoj županiji. Uspije li se, međutim, za vlast izboriti više ovdje navedenih SDP-ovaca — nakon lokalnih izbora, posve vjerojatno, očekuje nas još jedan krug frakcijskih borbi i ponovno redefiniranje odnosa unutar cijele SDP-ove županijske organizacije.

Karte se uvijek mogu ponovno miješati...