crno-bijeli svijet

Što se skriva iza kuloarskih tračeva o Damiru Habijanu?!

Objavljeno: 30.01.2018. 11:42

Zadnja izmjena: 30.01.2018. 15:46

Foto: Arhiva

O seksualnoj orijentaciji Damira Habijana, odvjetnika i predsjednika gradskog HDZ-a, bruje ponovno ovih dana gradski kuloari, podjednako i lijevi i desni, dakle na isti način oni koje bi ona navodno „trebala smetati“ i oni koji bi takav odnos „trebali zagovarati“, jer jedina istina je zapravo da obje strane imaju svoj politički interes pokraj kojega prava manjina ili nacionalno pravo, sasvim svejedno, spadaju u ništa drugo do interesnu jednadžbu s krajnjim rezultatom minus ili plus.

Habijan se u tom smislu dosada zaista istaknuo kao odmjerena, principijelna i samosvjesna osoba koja, čak ni u slučaju kada je njegova seksualna orijentacija postala nacionalnom temom, nije na temelju iste pokušao zgrabiti „glas više“, dok je možda bilo onih koji su se iza „liberalne fasade“ nadali da će „čudnovati HDZ-ovac“ dobiti „glas manje“. Međutim, u kontekstu žara političke borbe i to se može rezumjeti... S druge strane, priznali to neki ili ne, HDZ se unatoč svojoj stereotipnoj reputaciji u slučaju Damira Habijana također pokazao kao sasvim uključiva stranka. Međutim, ni na to ne treba nužno gledati u vrijednosnom smislu, nego opet u kontekstu političke procjene da će lice poput Habijana u gradu poput Varaždina stranci donijeti bolji rezultat. Problem je što je rezultat izostao...

U dogledno vrijeme nije realno očekivati da će na površinu izbiti unutarstranački sukobi u HDZ-u, jer ih u pravom smislu trenutno ni nema, međutim drugačija viđenja permanentno su prisutna, pa i kada je riječ o Damiru Habijanu, kojemu npr. agilan stranački operativac poput Igora Borovca nikada neće oprostiti isključenje iz gradskog odbora. Postoje, međutim, i utjecajniji HDZ-ovci koji na drugačiji način gledaju na funkcioniranje gradske organizacije. Trenutno tako u jednom dijelu HDZ-a prevladava mišljenje da je stranka pokraj figura Ivana Čehoka i Radimira Čačića prilično, ako ne i sasvim „nevidljiva“, odnosno da premalo koristi svoju vertikalu vlasti kao polugu moći kojom raspolaže. Habijanu se u tom smislu zamjera svojevrsnu „elitizam“, odnosno nedostatak afiniteta za terenski rad ili „narodska druženja“, smatrajući da ga je isto stajalo i lošeg rezultata na izborima.

„Budite uvjereni da nitko ni ne razmišlja o njegovoj seksualnoj orijentaciji, čak ni prosječni članovi, ali fotografiranje u kapici Djeda Mraza i gaćicama ljudima, a posebno članovima ide na živce“, rekao nam je jedan utjecajan član HDZ-a. „Nastavi li se ovako, ne potraži li HDZ u nekom smislu 'agresivnijeg' lidera u gradu Varaždinu, od pozicije predsjednika gradskog vijeća stranka neće imati bogzna kakve koristi....“, glas je kuloara, ali i pitanje vremena kada će takvi i slični glasovi izbiti na površinu. Što se, pak, tiče nečijih seksualnih, vjerskih, nacionalnih ili nadnacionalnih orijentacija, valja imati na umu da su razlike među ljudima, interesa radi – prije svih pomirile i svijet umrežile mafijaške organizacije, i to njegujući kod kuće tradicionalne obiteljske odnose kao garanciju opstanka i mačizam kao izvanjsku demonstraciju moći i sile. Ne treba stoga očekivati da će mikrokozmos Varaždin značajno odudarati od bitka svijeta, ali svakako je za očekivati da bi u nekom trenutku unutar lokalnog HDZ-a, oni koji stvari vide drugačije - mogli tražiti smjenu Damira Habijana. Kako bilo, pobjedit će jači.

NAPOMENA Ranije objavljenu fotografiju i određene informacije u članku uklonili smo zbog apela upućenog prema uredništvu.

Komentari