Krajem ovog mjeseca istočna obilaznica dobit će uporabnu dozvolu?

Objavljeno: 17.03.2015. 11:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Nakon gotovo pune tri godine, istočna obilaznica grada Varaždina trebala bi dobiti uporabnu dozvolu i biti u potpunosti puštena u promet do kraja ožujka ove godine.

Iako je bilo najavljivano da će se istočna obilaznica u potpunosti i sa svjetlosnom signalizacijom otvoriti do kraja lipnja 2014., radovi su se odužili.

Iz Hrvatskih cesta, koje su investitor u ovu prometnicu, obavijestili su u kolovozu 2014. kako je do produženja radova došlo zbog nekih manjih nepravilnosti koje su sada uspješno uklonjene, ali i zbog istražnih radova na arheološkom lokalitetu.Naime, područje Brezja uz istočnu obilaznicu je arheološko nalazište koje se prostire sjeverno od rijeke Plitvice, s obje strane ceste Turčin-Varaždin, odnosno na južnom prilazu gradu Varaždinu. Nalazište je stručnoj javnosti poznato već šezdesetak godina, no dosad nije bilo sustavno istraživano.

Međutim, jedan od razloga zašto istočna obilaznica nije mogla dobiti uporabnu dozvolu bio je i ugovor Grada Varaždina s Biotehnološki parkom.

Kao što je rekao varaždinski gradonačelnik Goran Habuš uoči sjednice Gradskog vijeća, a potom i ponovio na samoj sjednici, istočna će se obilaznica u potpunosti otvoriti za promet onog trenutka kada se potpiše sporazumni raskid ugovora s Biotehnološkim parkom.

- Istočna obilaznica će biti riješena onog trenutka kad potpišemo sporazum o raskidu ugovora s Biotehnološkim parkom. Druga strana, dakle Biotehnološki park, mora dati brisano očitovanje koje je potrebno Hrvatskim cestama da bi se dobila uporabna dozvola i da bi se konačno mogla otvoriti dva nova raskršća na toj dionici. Oni su to držali kao nekakav adut u ovim pregovorima, što zapravo nema nikakvog smisla jer ih Hrvatske ceste mogu izvlastiti. Ali rečeno nam je da onog trenutka kad mi potpišemo sporazum i ovo riješimo, mi možemo aktivirati to brisano očitovanje i može se konačno u potpunosti otvoriti istočna obilaznica - rekao je gradonačelnik Habuš te dodao da bi  s obzirom na sve to, istočna obilaznica trebala bi biti puštena u promet 31. ožujka ove godine.

Ugovorena vrijednost cijelog projekta rekonstrukcije i izgradnje istočne obilaznice u Varaždinu iznosi 17,6 milijuna kuna. Gradnja istočnog traka istočne obilaznice krenula je 2012. godine.

Na dionici dugoj 2 600 metara izgrađena su tri veća cestovna objekta. Izgrađen je novi most preko rijeke Plitvice te dva raskrižja, jedno kod benzinske postaje, a jedno kod Calzedonije.

Ukoliko bude sve prema najavama, semafori na istočnoj obilaznici trebali bi proraditi do kraja ovog mjeseca, a uklonit će se i betonski blokovi na samim raskrižjima.

Komentari