sjednica u saboru

Križanić inicirao sjednicu o suzbijanju fitoplazme: 'Vremena je sve manje, u travnju treba krenuti s mjerama!'

Objavljeno: 26.01.2017. 08:15

Zadnja izmjena: 26.01.2017. 08:27

Foto: Arhiva

Na inicijativu saborskog zastupnika i člana saborskog Odbora za poljoprivredu Josipa Križanića jučer su u Hrvatskom saboru, na tematskoj sjednici sudjelovali predstavnici akademske zajednice, vinogradari i vinari te saborski zastupnici, kako bi zajedno dali odgovor na pitanje kako suzbiti bolest vinove loze fitoplazmu odnosno  "Zlatnu žuticu", stoji u priopćenju HDZ-a.

– Ova sjednica treba rezultirati hitnim mjerama, rokovima za provođenje tih mjera i definiranjem jasnih izvora financiranja. Treba naći mehanizam financiranja za krčenje vinograda, pogotovo ona u vlasništvu staračkih domaćinstva, ali i obeštećenja za vinogradare i vinare – naglasio je između ostalog Križanić.

Da se radi o ozbiljnom problemu govori i izjava pomoćnice ministra poljoprivrede, Jelene Đugum, koja je istaknula da su u prošloj godini najviše stradali vinogradi u Varaždinskoj, Međimurskoj i Zagrebačkoj županiji gdje je potrebno iskrčiti 12 hektara. Podsjetila je da je bolest prvi puta utvrđena 2009. u Karlovačkoj županiji dok se do kraja 2016. proširila u deset županija, a od 2013. su na snazi mjere za suzbijanje i sprječavanje širenja te bolesti, stoji u priopćenju.

Radna skupina uskoro donosi akcijski plan

- S obzirom na ozbiljnost problema u prosincu prošle godine je formirana radna skupina koja će uskoro pripremiti Naredbu koja će sadržavati sve potrebno, ali i akcijski plan, za suzbijanje ove bolesti kao i sprječavanje daljnjeg širenja – rekla je Đugum.

Đugum je potom objasnila da će se spomenuta Naredba donijeti u prvom kvartalu ove godine, dok bi se u travnju trebao donijeti Akcijski plan, stoji u priopćenju.

<<eTV/FOTO: VINARIJA ŠAFRAN Vodeći vinogradari traže rješenje epidemije Zlatne žutice vinove loze

Na sjednici je bio i prisutan i Josip Tržec iz Vinarije Šafran iz Brezničkog Huma, koji je i sam organizirao skup vinograda i vinara prije dva mjeseca, na kojem se aktualizirao problem ove bolesti. Naglasio je da je vremena sve manje i da vremena ima do travnja ili svibnja da se krene s konkretnim mjerama. Osim njega na sjednici su bili i načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić te predstavnici vinara iz Varaždinske županije Stanko Crnko i Davorin Jagačić, stoji u priopćenju.

 

 

Komentari