Zastupnici Hrvatskoga sabora u utorak su raspravljali o prijedlogu Zakona o dopuni Zakona o poljoprivredi, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Josip Križanić.

Saborski je zastupnik podsjetio da stočarstvo čini 38 % poljoprivredne proizvodnje za koju se ističe da je strateška grana gospodarstva Hrvatske, ali i kako je stočarska proizvodnja posebno osjetljiva i ima dodanu vrijednost, stoga ju treba posebno njegovati.

Smatra kako je veliki doprinos i pomoć ovom sektoru bilo donošenje zakona o PDV-u kojim se znatno olakšalo poslovanje poljoprivrednicima zbog međustope PDV-a 13 %, jer je time krajnjem potrošaču proizvod dostupniji, a proizvođačima osigurana likvidnost.

– Još je veći doprinos likvidnosti poljoprivredne proizvodnje ova najnovija odluka o plaćanju PDV-a po naplaćenoj fakturi. To je bilo do sada, međutim sada smo u ratnom stanju s koronavirusom i više ništa nije isto. Malim poljoprivrednicima zatvorene su tržnice, a ukupnom stočarsko-poljoprivrednom sektoru drastično je poremećeno tržište. Težim prekograničnim protokom dobara otvara se put špekulantima i velikim igračima, trgovačkim lancima i velikim klaoničarima da love u mutnom i tiskaju otkupnu cijenu domaćih poljoprivrednih i stočarskih proizvoda – rekao je Križanić upozorivši da je na policama trgovačkih centara strana roba iz zaraženih područja, a kvalitetni hrvatski poljoprivredni proizvodi ostali su u plastenicima i staklenicima.

– Ništa bolja situacija nije ni u stočarstvu gdje je ionako otežana situacija prodaje krupne stoke zbog poremećaja na istočnim tržištima. Za male proizvođače je ovo otežano kretanje dodatno uzrokovalo probleme s plasmanom stoke. Zato se događa da već davno prije smrznuta roba izvana sada ulazi u Hrvatsku, dok naša stoka stoji u stajama neprodana. Tražim da inspekcije rade svoj posao – poručio je Križanić.

''Karantena od 14 dana za uvozne proizvode''

Jedna od daljnjih mjera zaštite domaće proizvodnje i obrane od koronavirusa bi trebala biti i karantena od 14 dana i za takve uvozne proizvode, smatra Križanić: – Tako bi se povećala potražnja za domaćom robom i mi smo svoj problem riješili. Bude li potrebe, treba uvesti i interventni otkup domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Vezano uz novonastalu situaciju pandemije koronavirusa, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede donijeli su već drugi set mjera za ublažavanje posljedica epidemije i pomoć gospodarstvu, pa tako i poljoprivredi, kazao je Križanić i dodao:

– Ministarstvo poljoprivrede u okviru svojih nadležnosti provodi dodatne napore za nesmetano funkcioniranje poljoprivredne i stočarske proizvodnje, jer je ono od presudne važnosti za prehranu nacije. Sada se više nego ikad potvrđuje ona moja nebrojeno puta izgovorena rečenica da jedino poljoprivreda ne može biti na tržištu nego je ona strateška grana gospodarstva, i da je samodostatnost i sigurnost domaće poljoprivredne proizvodnje strateški interes Republike Hrvatske. Zato pozdravljam i ove izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi, a koji su direktno vezani uz novonastalu situaciju epidemije korona virusom. Tako se dopunjuje odredba Zakona kojim se uređuje povrat sredstava radi osiguravanja mogućnosti Ministarstva poljoprivrede da u slučajevima više sile izvanrednih okolnosti, može donijeti posebnu odluku o odgodi roka za povrat sredstava korisnika.

Naglasivši da će Klub HDZ-a ovu dopunu Zakona o poljoprivredi podržati, Križanić je zaključio: – Zahvaljujem Vladi premijera Plenkovića i resornoj ministrici Vučković na oba seta mjera koje će olakšati stanovništvu ovu tešku epidemiju koronavirusom, ali itekako pomoći gospodarstvu i hrvatskoj poljoprivredi u prevladavanju ove ekonomske krize, kao i prehrani pučanstva ove zemlje

Komentari

07.04.2020. 08:35h Zadnja izmjena: 07.04.2020. 08:37