promjene za poljoprivrednike

Križanić u saborskoj raspravi pohvalio vladin prijedlog novog zakona o OPG-ima

Objavljeno: 17.11.2017. 11:07

Zadnja izmjena: 17.11.2017. 11:07

Foto: Arhiva

HDZ-ov saborski zastupnik dr. sc. Josip Križanić naglasio je u četvrtak u saborskoj raspravi o nacrtu prijedloga Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu da je on dobar i da će HDZ potaknuti njegovo što brže izglasavanje.

Križanić je u svom izlaganju istaknuo nekoliko točaka zakona koje smatra ključnim - između ostalog i to da se pravi jasna razlika između gospodarstava koja se bave poljoprivreom unutar vlastitog kućanstva i onih koja su tržišno orijentirana.

'Ograničenja na ovrhu'

Zakon destimulira usitnjavanje proizvodnih resursa, a njegova ciljana skupina su OPG-ovi s nositeljima mlađim od 56 godina koje je potrebno usmjeriti u poduzetničkim aktivnostima. Prema prijedlogu Zakona, kako je objasnio Križanić, OPG-ovi će imati i mogućnost da ne uđu u registar, kao i to da im sezonski i povremeno mogu pomagati i članovi najšire obitelji bez obveze zasnivanja radnog odnosa. Zakon donosi i novine po pitanju ovrhe, kojim će se od ovrhe zaštititi određeno zemljište i nekretnine.

– Dugo je vremena trebalo da OPG-i dobiju svoj zakon i zato želim jasno reći da je jako dobro što se nacrt ovog zakona našao u proceduri, on je dobar i Klub HDZ-a će ga podržati i potaknuti čim brže njegovo izglasavanje. – poručio je Križanić u saborskoj raspravi.

Komentari