postavljeni prioriteti suradnje

Krstičević predsjedao sastankom ministara obrane država Američko-jadranske povelje održanom u Trakošćanu

Objavljeno: 09.12.2016. 13:34

Zadnja izmjena: 09.12.2016. 13:44

Foto: Ilustracija

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević predsjedao je sastankom ministara obrane država Američko-jadranske povelje (A-5), koji je održan danas u Trakošćanu.

Sastanak je organiziran kroz dvije sjednice, na kojima se raspravljalo o postignućima tijekom hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom kao i budućoj suradnji unutar A-5 inicijative,  uzimajući u obzir odluke s NATO summita u Varšavi kao i izmijenjeno sigurnosno okružje, stoji u priopćenju MORH-a.

Kako se navodi u priopćenju, članice ove inicijative postavile su prioritete suradnje u području obrane i sigurnosti, s naglaskom na članstvo u NATO-u kao ključnom jamcu sigurnosti na području jugoistočne Europe, zajednički doprinos široj sigurnosti, interoperabilnost snaga, zajednički razvoj sposobnosti te zajednički pristup u kreiranju odgovora na nove sigurnosne izazove.

"Složeni izazovi današnjice"

Tijekom druge sjednice, naglasak je bio na budućem razvoju Povelje. Potpisana je i zajednička izjava ministara obrane Povelje kojom je izražena snažna potpora nastavku suradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tijekom sastanka. 

- Izazovi današnjice su vrlo složeni, a zajedničkim kvalitetnim radom i suradnjom možemo doprinijeti očuvanju sigurnosti u regiji. Ova inicijativa je vrlo bitna jer pomaže državama članicama na putu u NATO, a Hrvatska ima ogromno iskustvo koje želimo podijeliti s ciljem suradnje, mira i sigurnosti u regiji. Stoga i dalje podupiremo Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu na njihovom euroatlantskom putu - kazao je Krstičević.

Zamjenik pomoćnika ministra Sjedinjenih Američkih Država za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Michael Carpenter naglasio je Hrvatska pokrenula brojne inicijative u cilju boljitka sigurnosti u regiji, ali i cijelog NATO saveza.

Američko-jadranska povelja, inicijativa utemeljena 2003. godine, a predstavlja strateško partnerstvo među državama članicama, koje prepoznaju zajedničke težnje poput jačanja bilateralnih i multilateralnih odnosa između članica i drugih zemalja u području jugoistočne Europe, s ciljem postizanja sigurnosti i pune integracije u europske i transatlantske političke, ekonomske, sigurnosne i obrambene institucije.

 

Komentari