izborna skupština

Foto - Krunoslav Lukačić novi je predsjednik županijskog HNS-a. Ovo su dva izazova koji su sada pred njim

Lukačić se sada nalazi pred izazovom generacijske ali i političke tranzicije u svojoj organizaciji, a svoj izbor koji se u političkim krugovima već duže vrijeme očekivao komentirao je riječima kako HNS ima parlamentarnu budućnost.
Objavljeno: 12.04.2022. 20:10

Zadnja izmjena: 12.04.2022. 22:27

Foto: Luka Šalamun

Krunoslav Lukačić danas je izabran za novog predsjednika županijske organizacije HNS-a, koji je nakon lokalnih izbora prošle godine i dalje uz HDZ najzastupljenija politička opcija u Varaždinskoj županiji.

Lukačić se sada nalazi pred izazovom generacijske ali i političke tranzicije u svojoj organizaciji, a svoj izbor koji se u političkim krugovima već duže vrijeme očekivao komentirao je sljedećim riječima:

- Došlo je 100 delegata, što vjerujem da je poruka i meni kao predsjedniku, ali i svima da HNS nastavlja dalje.

'Udvostručili smo glasove'

Naglasio je kako je organizacija kojoj je sada na čelu udvostručila broj glasova između dva izborna ciklusa, odnosno parlamentarnih i lokalnih izbora, a to prema njegovim riječima predstavlja zalog za parlamentarnu budućnost stranke.

- To nam daje garanciju da imamo sigurnog saborskog zastupnika iz Varaždinske žaupanije, a tu je onda još i cijela treća izborna jedinica. Vjerujem da ćemo ostvariti respektabilan rezultat.

'Štromarove zasluge'

Lukačić je najveći dio političke karijere izgradio kao direktor županijske agencije za EU fondove u vrijeme mandata Predraga Štromara, što je istaknuo i ovom prilikom, osvrčući se na Štromarovo ministarsko djelovanje.

- Vjerujem da ćemo i dalje biti na pomoć svim žiteljima sjevera Hrvatske, jer moramo priznati da su u vrijeme kad smo imali potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva, velika sredstva uložena u Sjever, a građani Sjevera i Varaždinske županije to zaslužuju - poručio je.

'Varaždinci, primjer tranzicije'

Uz dosadašnjeg vršitelja dužnosti predsjednika Marijana Škvarića, kao i drugog čovjeka HNS-a Mirka Korotaja, te HNS-ove načelnike (Sračinca, S.Đurđa, Beretineca, Klenovnika, B.Huma), izbornoj skupštini nazočio je i predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj.

Čuraj se osvrnuo upravo na izazov generacijske i političke tranzicije pred kojom se sada nalazi Lukačić, ali i njhova stranka u cjelini.

- HNS je kroz nebrojeno puno izbornih ciklusa dokazao da ima što ponuditi građanima, donio je rezultate, a to će nastaviti raditi i dalje. Hrvatskoj treba stranka koja će upravo tako, odgovorno, dostojno i umjereno nuditi rezultat. Ne odričemo se pritom starijih, nego na njihovim ramenima gradimo dalje. Varaždinska županija je zoran primjer toga - zaključio je Čuraj.

Najzastupljeniji uz HDZ

Gledano prema broju gradova i općina u kojoj obnašaju izvršnu vlast, HNS je uz HDZ najzastupljenija stranka u Varaždinskoj županiji, s vlastitim gradonačelnikom ili načelnikom na području šest jedinica lokalne samouprave.

Prekretnica 2017.

Gledano kroz povijest, HNS je najveći broj glasova osvajao na lokalnim izborima 2009. i 2013. godine, dok 2017. godina predstavlja prekretnicu u djelovanju stranke. Tome je prethodio razlaz s Radimirom Čačićem i ulazak u koaliciju s HDZ-om.

Generacijska tranzicija

Krunoslav Lukačić pripada trećoj generaciji HNS-ovaca, koji su se uglavnom etablirali 2009. i 2013. godine, odnosno 2005. godine koja označava početak uspona HNS-a na području županije.

Komentari