provjerili smo

Kućanska rampa u budžetu zajedno s brzom cestom: Novca će biti, ali ovo se mora razriješiti!

I dok sve ove godine nije bio jasan način financiranja tako skupog projekta, sada se prilika pojavila u budžetu s kojim Anđelko Stričak planira financirati brze ceste...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.10.2021. 11:14

Zadnja izmjena: 07.10.2021. 02:23

Već više od 20 godina u Varaždinu se traži način za rješavanje problema Kućanske rampe, za koju se često govori da grad razdvaja na dva dijela. O prometnim gužvama svaki dan ne treba ni govoriti...

I dok sve godine nije bio jasan način financiranja tako skupog projekta, sada se prilika pojavila u Razvojnom sporazumu za Sjever, koji je vrijedan 2 milijarde eura, a kojim će se osigurati sredstva za ključnje projekte u Varaždinskoj županiji. Na temelju tog dokumenta, kao što smo već u više navrata pisali - financirat će se i projekt brze ceste, na kojem inzistira župan Anđelko Stričak.

Odlučili smo provjeriti što će biti s Kućanskom rampom:

  • Novac će biti osiguran - Da je Kućanska rampa uvrštena u Razvojni sporazum za Sjever, odnosno da će samim time biti osiguran novac za njezinu izgradnju, potvrdili su nam na razini Županije, a isto je vidljivo i iz dostupne dokumentacije. Projekt Kućanske rampe nalazi se u među prioritetnim projetima, a naziv mu je: Izgradnja spoja ulice Adolfa Wisserta i Frana Supila s podvožnjakom ispod željezničke pruge Zagreb-Varaždin
  • Novac će biti osiguran, ali postoje dva projekta - Pitanje je, naime, prema kojem će se projektu graditi: da li prema gore navedenom ili prema projektu Bože Solde koji je naručila prethodna vlast i za koji već postoje lokacijske dozvole. 
  • Za Soldin projekt postoje zamjerke - "Ne možemo dozvoliti da napravimo jedan takav skupi projekt, a da onda primjerice Hitna ne može prolaziti", rekao na je u telefonskom razgovoru Bruno Ister. 
  • SDP-ov projekt, kaže Čehok, uopće ne postoji - Na prošloj sjednici Županijske skupštine bivši gradonačelnik je projekt koji predlaže nova vlast nazvao "kukavičjim jajem", odnosno rekao je da taj projekt uopće ne postoji, dok njegov ima i lokacijsku dozvolu. Kada bi i postojao, dodao je, moralo bi se mnogo toga srušiti.
  • Odlučit će stručnjaci, kaže Ister - Ister, s kojim smo o svemu tome razgovarali, kaže kako bi se u projektu Bože Solde također mnogo toga moralo srušiti (11 kolnih prilaza i t.sl.), no naglašava da je još prerano govoriti o bilo čemu. Nije isključeno, naglašava, da će se doraditi i projekt koji već ima lokacijsku dozvolu, ukoliko će to biti moguće. "Traži se rješenje, do 1. siječnja moramo ga imati, a da li dorada Soldinog projekta ili neko novo rješenje, o tome će odlučiti stručnjaci", zaključuje.

Komentari