rokovi istječu, spremaju se tužbe

'Batinić dovodi u pitanje kanalizaciju za 7 tisuća ljudi, zapustio je sustav i ne želi razgovarati'

Zbog opasnih izjava o vodi gradonačelnik Ivanca uskoro bi se mogao suočiti i s tužbama, premda se već, kako smatraju naši današnji gosti – osjeća da inicijativa koju je pokrenuo ostaje bez snage. Stvari su neminovne, kaže direktor Varkoma, a gradonačelnik Lepoglave bez obzira na to traži da se u cijelu stvar uključi župan, posjedne sve za stol i uspostavi vertikalu prema državu, jer su u pitanju deseci milijuna kuna, a istječe rok…
Objavljeno: 17.02.2022. 10:47

Zadnja izmjena: 17.02.2022. 15:27

Foto: Arhiva

Zbog trenutne situacije u Ivancu gotovo sedam tisuća građana Lepoglave može ostati bez izgradnje sustava kanalicije, zbog toga platiti i penale, a povremeno, u vrijeme sužnih razdoblja, može i dalje ostajati bez pitke vode. U pitanju su deseci milijuna kuna, a vrijeme curi, 2025. godina je blizu, rekao je danas u eTV studiju Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.

- Ne želimo biti kolateralna žrtva, pa da se ne veli kako se to "neće stići napraviti" ili da "nađemo neki drugi način". Ne zanima me hoće li to provesti Varkom, Ivkom-vode, Mars ili Jupiter. Osobno bih najradije da to budu Međimurske vode. Oni su se još prije 30 godina dogovorili oko jednog vodoopskrbnog područja - kaže Škvarić.

Mišljenja je za to da u cijeloj situaciji treba posredovati i župan Anđelko Stičak, protiv čega nema ništa ni Bruno Ister, direktor Varkoma, koji naglašava kako je u ovoj situaciji potrebna vertikala prema vlasti.

"Ne zanima me tko, Mars, Jupiter, Ivkom ili Varkom"

'Zapustio je sustav i odbija svaki razgovor'

Škvarić je svakako za to da se lepoglavski kraj snabdijeva vodom s Ivančice, no smatraju ju nacionalnim a ne lokalnim resursom ter naglašava kako je sustav Ivkom-voda zapušten (osim što vode povremeno nestaje, na nekim dijelovim svaki mjesec dolazi do zamućenja). Batinić, međutim, tvrdi Škvarić - odbija svaki razgovor, iako nije jedini vlasnik tvrtke, a sustav je zapušten.

- Sustav na području Grada Lepoglave je loš, neodržavan, bez razvojne perspektive. To mogu svjedočiti primjerice sugrađani s područja Višnjice, gdje nema mjeseca a da ne dolazi do zamućenja.

"Građani mogu posvjedočiti zapušteni sustav"

Opasne izjave o vodi inicijative kojoj ponestaje snage

Zbog svega toga, a naročito zbog širenja glasina da Varkomova voda nije zdrava, Varkom razmišlja i o pokretanju sudskih procesa, rekao je danas u eTV studiju Ister.

- Očito je da se politička elita na čelu s Batinićem otežavati korake pripajanja dokle god bude za to imala snage, ali isto tako je istina da inicijativa polako gubi snagu. No, kao što se kaže, ranjena zvijer je najpoasnija. Sada su počele i određene objede, te razmišljamo o utuživosti određenih konstatacija vezanih uz našu vodu koja prema svim standardima zadovoljava sve kriterije.

"Ister: Očito je da Batinićeva inicijativa polako gubi snagu"

'Ivkom nema ničega i potpuno je zapušten'

Bez obzira na političke pritiske, govori Ister, proces pripajanja sada je nezaustavljiv, iako rizici još uvijek postoje. Oni su pak bespotrebni jer ministarstvo naprosto može presijeći i odrediti Varkom kao isporučitelja. Ivkom-vode, kako naglašava, nisu u stanju provesti potrebne reforme.

- Ivkom vode nisu kadrovski za to sposobne, a da ne govorim u financijskom pogledu. Ne raspolažu poslovnim prostorom, nemaju ozbiljan strojni park, imaju jedva malo nešto od voznog parka. Nemaju ni svoje računovdostvo. To je višegodišnji gubitaš u vrlo teškoj situaciji.

"Ivkom-vode nemaju ni vlastite prostorije ni računovodstvo, ni strojni park..."

'Piti će se prvenstveno voda s Ivančice'

Što se tiče same vode, direktor Varkoma i ovaj put je ponovio kako će se distribuirati prvenstveno voda s Ivančice i lokalnih izvora.

- Građani Lepoglave i Ivanca ne moraju brinuti. Oni će imati vodoopskrbu kakvu zaslužuju, na visokoj, europskoj razini. Piti će prvenstveno vodu podno Ivančice, iz Belsog dola, a ono što im nedostaje (ako im ikad bude nedostajalo!) dopremat će se cjevovodima iz pravca Varaždina. Za to, dakle, ne može postojati ekonomski opravdan Varkovom interes - naglašava Ister.

Marijan Škvarić zaključio je:

- Svejedno mi je tko će biti. Ali, ipak je Vlada odabrala Varkom zbog sposobnosti i resursa koji su na raspolaganju, da se ti veliki procesi mogu realizirati. 

"Građani će prvenstveno piti vodu s Ivančice"

"Želimo snabdijevanje vodom s Ivančice"

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali Marijan Škvarić i Bruno Ister pogledajte ovdje:

 

Komentari