reakcija

Liga za Varaždin: Grad ne smije u četvrtak prodati zemljište predviđeno za prometnice

Objava Lige za Varaždin

Objavljeno: 16.03.2021. 09:56

Zadnja izmjena: 16.03.2021. 10:32

Objava Lige za Varaždin:

Liga za Varaždin protivi se prodaji zemljišta predviđenoj za ovaj četvrtak, kojom bi prostor GUP-om predviđen za gradske prometnice - prešao u privatne ruke, s opasnošću da se isti otkupljuje natrag.

Za ovaj tjedan, u četvrtak 18. ožujka, predviđena je javna prodaja zemljišta Grada Varaždina u vrijednosti većoj od 10 milijuna kuna, na prostoru preko puta Konzuma na Banfici, odnosno na mjestu gdje se u prošlosti postavljao cirkus.

Liga za Varaždin smatra apsurdnom situaciju da Grad Varaždin prodaje dio zemljišta, koje je prema Generalnom urbanističkom planu – dakle, temeljnom prostornom planu koji je iznad i Urbanističkog plana – određen kao važna javna prometnica, i to na tri dijela zemljišta koje se prodaje.

— Postavlja se pitanje hoće li Grad Varaždin biti primoran od privatnih vlasnika u budućnosti otkupljivati nešto što će im sada prodati i hoće li pritom biti ucjenjivan ili uvjetovan? — pita se gradski vijećnik Davor Patafta.

Postupak je, kako dalje naglašava Patafta, u suprotnosti s logikom Zakona o prostornom uređenju. Naime, prema tom zakonu upravo bi Grad trebao biti „taj“ koji kupuje zemljišta predviđena za glavne prometnice, a ne da ih prodaje.

Umanjena vrijednost 

Važno je primjetiti kako bi vrijednost navedenog zemljišta bila znatno viša, da je Grad formirao pravilnu građevinsku parcelu, a što je vidljivo iz procjene sudskog vještaka koji je - upravo iz razloga što nije formirana pravilna građevinska parcela – vrijednost zemljišta umanjio za čak tri milijuna kuna. "Nažalost, isto je promaknulo svima na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj sam osobno bio spriječen sudjelovati, no još uvijek stignemo reagirati i postupiti prema zakonu", zaključuje gradski vijećnik Lige za Varaždin Davor Patafta.

ŠTO UČINITI?

Liga za Varaždin predlaže da Grad Varaždin najprije formira pravilno građevinsko zemljište, a tek onda ga ide prodavati, upravo iz razloga što je prema mišljenju sudskog vještaka jasno da će se tako postići viša cijena. "Apsurdno je potencijalnim investitorima stvarati neizvjesnost i prvo raditi provedbeni plan nižeg reda UPU, kojim se mijenjaju uvjeti gradnje", poručuju iz Lige za Varaždin.