Lijeva koalicija uz slogan "Nema povratka na staro" u Trnovcu potpisala sporazum

Piše: Josip Novak

Objavljeno: 08.09.2015. 16:28

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:43

Foto: Siniša Sović

SDP je danas u Varaždinu s HNS-om, HSU-om, Hrvatskim laburistima, Autohtonom - hrvatskom seljačkom strankom i Zagorskom strankom potpisao novi koalicijski Sporazum o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore...

Svoj potpis na Sporazum su u Slobodnoj zoni Varaždin stavili predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović, predsjednica Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati Vesna Pusić, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, predsjednica Hrvatskih laburista – stranka rada Nansi Tireli, predsjednik Autohtone – hrvatske seljačke stranke Stanko Grčić i predsjednik Zagorske stranke Miljenko Jernejić.

Iako ovaj put svoj potpis nije dao istarski IDS, iz usuglašenog teksta Sporazuma proizlazi da su spomenuti potpisnici koalicije predvidjeli i tu mogućnost. Naime, u članku 3. između ostalog navedeno je: “U slučaju priključenja koaliciji Istarskog demokratskog sabora (IDS), stranke su suglasne da IDS-u pripadnu 4 mjesta na izbornim listama, od čega 3 iz kvote SDP-a i 1 iz kvote HNS-a...“.

Sporazum je potpisan nakon što su utihnuli strojevi u proizvodnoj hali tvrtke Oprema intercom, koja proizvodi različitu opremu za ugostiteljstvo, a potom je s pripremljene govornice premijer i šef SDP-a Zoran Milanović poručio okupljenima da je Kukuriku koalicija „Uvela red i počistili nered iz 2011. godine“.

- Uveli smo red u financije i smanjujemo javni dug. Danas ima više reda i ljudi žive slobodnije nego prije 4 godine. Hrvatska treba nastaviti u tom smjeru – kazao je Milanović dodavši da na svoje političke protivnike koalicija ne gleda kao na dušmane.

Povratka na staro nema, ustvrdio je, podsjetivši kako je kreativnih sukoba oko ideja uvijek bilo u političkim strankama.

A predsjednica jedne od njih, HNS-ova Vesna Pusić izjavila je da upravo stvorena koalicija bira Hrvatsku koja raste.

- Krećemo u izbore koji će pokazati u kojem smjeru ide Hrvatska. No, svjedočimo zastrašivanju  i glavna tema je tko će se kome osvetiti nakon izbora – rekla je Vesna Pusić i dodala da gospodarski rast ipak govori o tome da idemo u dobrom smjeru.

Na nju se nadovezala Nansi Tireli predsjednica Hrvatskih laburista – stranka rada koja smatra da koalicija između ostalog dijeli isti svjetonazor i ideje.

- Mi se ne bavimo prošlošću kao druga strana – kazala je Tireli.

Da se vrijedi boriti za boljitak Hrvatske uvjeren je i predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, koji se nada da će ta najugroženija skupina građana, kako je rekao, na kraju ove godine dobiti božićnicu.

Zanimljivo, Hrelja je izjavio da zahvaljuje građanima na strpljenju, a napose umirovljenicima, koji su, kako kaže, teško živjeli u mandatu Vlade Zorana Milanovića.

Inače, u Poslovnu zonu Varaždin, uz stranačke predstavnike koalicije stigli su i članovi mladeži HDZ-a Varaždinske županije predvođeni Vanjom Horvat, noseći transparente s natpisima ''100 milijardi kuna novog duga'' i ''100.000 izgubljenih radnih mjesta''. 

U Poslovnoj zoni kojoj su vlasnici Varaždinska županija, grad Varaždin i općina Trnovec Bartolovečki, potpisnike spomenute koalicije, njihove stranačke kolege i goste dočekali su varaždinski župan Predrag Štromar, gradonačelnik Goran Habuš, načelnik Općine Zvonko Šamec.

Komentari