Priopćenje HNS-a

Lukačić: HNS svojim prijedlogom za povećanje plaća učiteljima ispravlja dugogodišnju nepravdu

Objavljeno: 10.09.2019. 12:15

Zadnja izmjena: 10.09.2019. 12:28

Jučer je počela nova školska godina  a time je u hrvatske škole ušla i reforma obrazovanja, a to nebi bilo moguće bez, kako tvrde iz HNS-a, ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak koja je prva ministrica koja je reformu dovela do učionica čime je donijela povijesni iskorak u Hrvatskoj.

Glasnogovornik HNS-a Varaždinske županije Krunoslav Lukačić istaknuo je se to posebno odnosi na Varžadinsku županiju u kojoj je HNS puno ulagao u obrazovanje u proteklim mandatima.

– Posebno se to odnosi na Varaždinsku županiju u kojoj je upravo HNS u proteklim mandatima stavio obrazovanje u prvi plan. Kroz izgradnju i dogradnju škola i sportskih dvorana kao preduvjet za odvijanje nastave u jednoj smjeni, formiranja centara izvrsnosti i kompetencija do sufinanciranja prijevoza učenika, sve su to mjere kroz koje smo Varaždinsku županiju etablirali kao županiju znanja – kazao je glasnogovornik županijske organizacije HNS-a Krunoslav Lukačić ističući da je ostao još jedan veliki preduvjet, a to je povećanje plaća učiteljima.

– HNS ima još jedan jasan politički cilj za koji će se boriti i na kojem će inzistirati, a to su veće plaće za sve hrvatske prosvjetare. Prvi razlog za to je ispravljanje dugogodišnje nepravde i preniske plaće u usporedbi s drugima, a drugi činjenica da ih zbog reforme čeka veći opseg posla. Ako sada nije vrijeme da ih se motivira i ispravi nepravda, kada će biti? – ponovio je Lukačić riječi ministrice te podsjetio na prijedlog HNS-a prema kojem bi plaće u prosvjeti trebale rasti već u ovoj godini, s dodatnim povećanjem plaća i u idućoj godini.

– Naš prijedlog je da rebalansom proračuna koeficijenti zaposlenika rastu već u ovoj godini, a da se potom dodatno povećaju s 1. siječnja 2020. Prema procjeni, našim planom bi se u prosjeku zaposlenicima u obrazovanju plaća povećala za više stotina kuna na mjesec, što bi se osjetno odrazilo na kućne budžete svih hrvatskih prosvjetara – zaključio je Lukačić.

Komentari