Margetić na predstavljanju knjige o Karamarku: "Moguće je da će Austrijanci istraživati i Čačića"

Objavljeno: 20.06.2015. 07:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Alen Matušin

Istraživački novinar Domagoj Margetić, neki bi rekli i kontroverzni, u petak je u Varaždinu predstavio svoju novu knjigu naslova "Karamarko – najmoćniji među najkorumpiranijima", a pred okupljenima u Vatrogasnom domu govorio je i o slučaju Hypo grupe, kojim se bavi od 1999. godine.

- Riječ je o modelu pljačke prema kojemu je iz Hrvatske na tajne račune u inozemstvo izneseno 47,7 milijardi eura. Neki kažu da je iznos i veći, ali za spomenuti iznos postoje računi, imena i prezimena. To je podatak koji je u priznala i Hypo grupa u sudskom postupku u kojem su me tužili za objavu bankarske tajne i izgubili – rekao je Margetić o slučaju o kojem je svjedočio i pred Europskim parlamentom.

- Gdje god zagrebete netko od lokalnih moćnika bio je umiješan u tu aferu izvlačenja novca, kao i oni na najvišim državnim razinama. Nakon što je Austrija pet godina čekala na hrvatsko pravosuđe, sada su krenuli na podizanje svojih optužnica protiv osumnjičenjika – istaknuo je Margetić, spomenuvši u tom kontekstu Brunu Orešara i Vladimira Zagorca.

- Moguće je da jedna od istraga u Austriji bude pokrenuta i protiv Radimira Čačića, s obzirom da je i njegova firma (Coning) svojevremeno izvlačila novac iz tajnih računa te se nalazi u službenom dokumentu istrage iz studenog 2009. godine – ustvrdio je Margetić, istaknuvši da se na popisu istražitelja, između ostalih, nalaze i Slavko Linić te Milan Bandić.

- Sudionici su izabrali najprimitivniji način pranja novca, onaj kroz kreditne operacije. Smatrali da je to njihov novac i da ga ne moraju vraćati, pa su nastale financijske "rupe" zbog čega je svojevremeno Koruškoj prijetio bankrot te još nisu pronašli način kako će to sanirati – rekao je Margetić, istaknuvši da je aferu sredinom devedesetih otkrila istraga haaških istražitelja koji su htjeli dokazati kako je financiran embargo na oružje.

Kako je s druge strane Margetić napomenuo, o Tomislavu Karamarku piše više od deset godina, a na objavu o njegovoj povezanosti s korupcijskom aferom Saboli koju potkrijepljuje i mnogobrojnim dokumentima, kao i presudom zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, potaknula ga je šutnja u većini mainstream medija.

- Karamarko je u ovom trenutku zabranjena tema. Možemo raspravljati o tome je li bio suradnik UDBA-e ili nije, međutim to je za mene 2015. godine manje važna tema. Trebalo bi nas zanimati je li čovjek koji vjeruje da će za pola godine postati premijer korumpiran i povezan s kriminalnim miljeom – rekao je Margetić pred okupljenima, predstavivši svoju knjigu.

Komentari