sjednica sabora

Marković imenovan u dva saborska Odbora, ponovno istupio i za govornicom

Objavljeno: 24.05.2024. 10:35

Zadnja izmjena: 24.05.2024. 10:35

Saborski zastupnik Miroslav Marković u saboru je govorio tijekom rasprave o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih, a smatra kako je ključno da se država uključi.

Kao primjer rješavanja ovog pitanja naveo je mjere Grada Varaždina koji je, prema njegovim riječima, prije godinu i pol zaposlio dodatne psihologe u školama i tamo gdje ih nije bilo za što Grad izdvaja 40 tisuća eura tijekom školske godine, a kao važnu strategiju ističe Centre za mentalno zdravlje.

- Naravno da treba biti Centara za mentalno zdravlje, naravno da kasnimo s tim i država je tu trebalo puno više i puno prije napraviti, a ne čekati i sad tek neke stvari rješavati. Varaždin nije čekao, Varaždin je to napravio sam iz svojih sredstava kao i puno drugih stvari. Mislim da bi drugi gradovi, ako imaju sredstava, trebali također to napraviti bez da čekaju državu. – rekao je Marković.

Osim toga, Marković je imenovan u Odobr za lokalnu i području (regionalnu) samoupravu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora.


Cijelo priopćenje SDP-a Varaždinske županije pročitajte u nastavku:

Marković: Država reagira prekasno po pitanju mentalnog zdravlja djece i mladih.

Službeni podatci govore o sve lošijem stanju mentalnog zdravlja kod djece, posebice nakon pandemije COVID-19. Dok nadležno ministarstvo problem zanemaruje, SDP-ov saborski zastupnik Miroslav Marković govorio je u raspravi kako Varaždin rješava ovo važno pitanje i zašto je ključno da se država uključi.

- Mi smo reagirali sami i još prije godinu i pol dana zaposlili dodatne psihologe u školama tamo gdje ih nije bilo. Dva psihologa rade po pola radnog vremena na nekim školama jednostavno da pomognu toj djeci koja su ostala na milost i nemilost svemu ovome što im se dogodilo za vrijeme pandemije i smatramo da je to bio jedan dobar put. Naravno da treba biti Centara za mentalno zdravlje, naravno da kasnimo s tim i država je tu trebalo puno više i puno prije napraviti, a ne čekati i sad tek neke stvari rješavati. Varaždin nije čekao, Varaždin je to napravio sam iz svojih sredstava kao i puno drugih stvari. Mislim da bi drugi gradovi, ako imaju sredstava, trebali također to napraviti bez da čekaju državu. – rekao je Marković.

Grad Varaždin je zaposlio psihologe na Osnovnoj školi u Biškupcu, Donjem Kućanu, 5. OŠ i Centru Tomislav Špoljar gdje dva psihologa rade na pola radnog vremena. Za tu se svrhu za jednu školsku godinu izdvaja 40.000 EUR.

Važno je naglasiti da je zastupnik Marković imenovan u Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, gdje će svojim znanjem i iskustvom pridonijeti rješavanju problema JLS-a, omogućit će da se njihov glas čuje na nacionalnoj razini i zalagat će se za daljnju digitalizaciju društva.

Komentari