rijeka

Marković na konferenciji 'Vijeće građana Rijeke: Više participacije - više demokracije'

Objavljeno: 15.05.2024. 18:55

Zadnja izmjena: 15.05.2024. 20:04

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci održana je konferencija "Vijeće građana Rijeke: Više participacije - više demokracije".

U sklopu konferencije održan je uvodni panel "Demokratizacija demokracije - Građani u fokusu", u kojem su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Berto Šalaj i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić. Tijekom konferencije predstavljen je proces uspostavljanja i rada prvog vijeća građana u Hrvatskoj te postignuti rezultati pilot-projekta "Vijeće građana Rijeke". 

Među prisutnima bili su i gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, ujedno i potpredsjednik Udruge gradova, gradonačelnik Grada Poreča Loris Pešurić, koji je govorio u ime Udruge gradova, kao i članica Vijeća građana Rijeke Doris Sošić. Konferenciji je prisustvovala i direktorica Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju Sonja Schirmbeck.

- Konferencija je osigurala prostor za razmatranje i utvrđivanje prilika te izazova za uspostavljanje i organiziranje vijeća građana u ostalim jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj, pa je tom prilikom Marković najavio Varaždin kao sljedeći grad u kojem će se održati vijeće građana, a sa pripremama projekta kreće se na jesen - navode iz Grada Varaždina.

Komentari