ex hss

Marković i Vrbanić naveli pet stvari zbog kojih se HSS raspada - objavljujemo ih

Između ostaloga poručuju da je dio članova i dužnosnika županijskog HSS-a počeo "kopirati" Krešimira Beljaka...
Objavljeno: 19.02.2021. 09:48

Zadnja izmjena: 19.02.2021. 10:34

Dosadašnji predsjednik HSS-a i načelnik Malog Bukovca Darko Marković danas je opširnim priopćenjem i službeno potvrdio da napušta stranku koju je posljednjih godina vodio na županijskoj razini. Zajedno s njime priopćenje potpisuje i načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić, a mi smo izdvojili pet ključnih činjenica koje su tom prilikom naveli:

1) Izlazi ih na desetke

Načelnici općina Mali i Veliki Bukovec Darko Marković i Franjo Vrbanić, predsjednici općinskih organizacija HSS-a te još više desetaka dosadašnjih članova tih dviju organizacija, sada i službeno napuštaju Hrvatsku seljačku stranku, povodom čega su se oglasili priopćenjem. Uz načelnika Vrbanića stranku napušta i njegov zamjenik u Općini Veliki Bukovec, Kristijan Matas, te po četiri vijećnika u oba Općinska vijeća. Svi će do kraja mandata svoje dužnosti u izvršnoj i predstavničkoj vlasti obavljati kao nezavisni načelnici odnosno vijećnici.

2) Glavni razlog: Beljak

Pojašnjavajući razloge ovakve odluke velikog broja dosadašnjih članova HSS-a, Darko Marković, koji je ujedno član Županijske skupštine Varaždinske županije te donedavni predsjednik Županijske organizacije HSS-a, kazao je kako politika aktualnog vodstva stranke, predvođena Krešom Beljakom, već dulje vrijeme nije imala potporu većine članstva u ovim organizacijama.

3) Postoje i „Beljaku odani“

U svom opširnom priopćenju Marković je napisao i što misli o funkcionanju HSS-a općenito: „Kao stranka više se uopće ne bavimo 'malim čovjekom', pitanjima kako pomoći poljoprivredu i poljoprivrednika, kako pomoći gospodarstvu, kako stvoriti nova radna mjesta, kako pomoći mladim obiteljima. Sve se svodi na verbalne obračune pojedinaca u Saboru bez konstruktivnih prijedloga. Ovakav način rada reflektirao se i na Županijsku organizaciju HSS-a  u kojoj je dio članova odanih Beljaku prenio sličan način rada i obračuna s neistomišljenicima.

4) Druga stranka nije opcija

Marković je dao odgovor i na pitanje kako dalje: „Moj kolega Vrbanić i ja, kao i više desetaka sada već bivših članova stranke, ostat ćemo zauvijek u srcu HSS-ovci, ali zbog brojne podrške sugrađana koju imamo u Malom i Velikom Bukovcu daljnji politički put nastavljamo kao nezavisni kandidati. To je naša zajednička odluka, a pojedine informacije da razmišljamo o prelasku u neku drugu stranku apsolutno su netočne.

5) „HSS nestaje, ostaju građani“

U zajedničkom priopćenju za medije oglasio se i načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić, koji se osvrnuo na činjenicu da je HSS na prostoru Velikog i Malog Bukovca već desetljećima glavna politička opcija. Rekao je: "HSS je u ovih više od dvadeset godina dao većinu načelnika i načelnica u Velikom i Malom Bukovcu. Na ovaj način taj dio političkog života u ovim krajevima završava, a nama preostaje da i dalje, kao i dosada, radimo i nastupamo prvenstveno u interesu naših sumještana.“

Komentari