Martinčević: Krene li Habuš i korak dalje s prodajom Termoplina reformisti će...

Objavljeno: 06.02.2015. 14:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Foto: Alen Matušin

Habuševo obrazloženje "ženo, ja sjedim u kuhinji, pa vidim da nam fali 300" kuna smatramo neodgovornim i bezobraznim, jer se Gradom koji ima proračun od 240 milijuna kuna te upravlja s 24 institucije i tvrtke na taj način ne može upravljati, rekla je Natalija Martinčević na današnjoj tiskovnoj konferenciji sazvanoj povodom privremene obustave izvršenja proračuna Grada Varaždina.

Predsjednica varaždinskih reformista još je istaknula da su i ranije postojale mjere štednje, ali obustava izvšrenja proračuna je "prema riječima Ministarstva financija presedan". Međutim, to ih, kako je rekla, ni najmanje ne iznenađuje.

- To se u potpunosti poklapa s onime što smo najavili da će se dogoditi i potvrđuje činjenicu, ne samo da je ovaj proračun neodrživ i nerealan, nego je potpuno lažan. Kod izglasavanja proračuna gradonačelnik je građane obmanjivao, neke je čak i optuživao da proračun ne znaju čitati, a mjesec dana nakon izglasavanja "svog proračuna" donio je takvu odluku. Pa kako je onda gradonačelnik pripremio i pročitao svoj proračun?! - pita se Martinčević.

Habušu predbacuje i to, kako kaže, što je kao "jedan jedini gradonačelnik u Hrvatskoj"  javno podržao odluku o poreznoj reformi kojom je Vlada jedinicama lokalne samouprave "uzela 1,7 milijardi kuna".

- Dok su se drugi gradonačelnici, pa čak i oni iz vladajuće koalicije, borilil da se spomenuta odluka ne provodi na taj način, Habuš je rekao da to njega ne smeta i da to nije nikakav problem.

Martinčević je pokušala skrenuti pozornost i na to, da će prema njezinim informacijama, kako je rekla, u sljedećih desetak dana stići rješenje Ministarstva financija o nenamjenskom trošenju sredstava za poticajnu stanogradnju; da Gradu kao "mač nad glavom" visi i ovrha Hypo banke koja je prije izglasavanja proračuna odgođena, te da nema nikakve podloge da se sufinancira problem s balama otpada, jer Grad sedam mjeseci "nije u stanu poslati analizu bala".

- Mi već sada, svega mjesec dana nakon izglasavanja proračuna, imamo obustavu izvršenja. Pa, što će se dogoditi kada sve to dođe, a doći će i samo je pitanje u kojem roku?! - rekla je Martinčević.

 Vezano uz gradonačelnikovu najavu prodaje Termoplina kaže da reformisti spomenuto neće dozvoliti.

- Mi kao stranka jesmo za tržišno gospodarstvo, što je poznato, ali jedino što se ne smije prodavati su voda te distribucija struje i plina. Jedino strateško što imamo u Gradu Varaćdinu predati nekom drugom je potpuno ludilo. Mi smo, naprotiv, predložili da se dobit Termoplina obračuna na način da se u vrijeme ove krize građanima smanje računi za plin - rekla je Martinčević, uz napomenu da Grad mora preuzeti upravljačka prava, a ne prodavati nešto što su gradile "generacije Varaždinaca zbog nekoliko mjeseci dužeg ostanka na vlasti".

- Krene li Habuš i jedan korak dalje reformisti će protiv prodaje Termoplina pokrenuti referendum - poručila je Martinčević.

Komentari