aktualno prijepodne u saboru

Martinčević Plenkoviću: Osigurajte Sjeveru jednak tretman kao i drugim regijama

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.11.2020. 10:59

Zadnja izmjena: 04.11.2020. 10:59

Foto: Ilustracija

Saborska zastupnica iz redova Reformista Natalija Martinčević jučer je u Saboru na aktualnom prijepodnevu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću postavila pitanje o sklapanju razvojnog sporazuma za Sjever.

Podsjetimo, pet župana sjevernih županija 2019. godine uputili su pismo Vladi o sklapanju razvojnog sporazuma za sjevernu i središnju Hrvatsku, a prema konceptu sporazuma koji je potpisan i realiziran za Slavoniju. Kako su priopćili iz Reformista, na njihov je zahtjev ovaj je sporazum uvršten u program Vlade.

- Vlada mora jedinicama lokalne i regionalne samouprave dati šansu i podršku u prijavi EU projekata da bi upravo tim projektima mogli apsorbirati što više sredstava koja su na raspolaganju iz europskih fondova i time brže izaći iz ove korona krize kojom je sjever Hrvatske strahovito pogođen, a posebno prerađivačka industrija i naše obrtništvo koje je na koljenima - rekla je Martinčević i dodala kako županije sjeverne i središnje Hrvatske žele jednak tretman kao sve ostale regije, posebno po pitanju povlačenja sredstava iz Europske unije.

''Napravit ćemo razvojni sporazum''

Premijer Plenković je istaknuo uspješnost razvojnog sporazuma za Slavoniju te dodao kako je točno da je Sjever ušao u program Vlade, te da će Vlada kroz aktivnosti Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova pristupiti dijalogu sa ovih pet županija, napraviti razvojni sporazum i kvalitetne podloge i za operativne programe koji će konzumirati sredstva iz višegodišnjeg financijskog okvira 2021. – 2027.

Komentari