sabor

Martinčević: Promjene Ustava su nužne jer moramo zaštititi prava žena

Objavljeno: 08.07.2022. 12:30

Zadnja izmjena: 08.07.2022. 13:16

Danas je u Hrvatskom saboru predstavljen prijedlog grupe saborskih zastupnika SDP-a, Narodne stranke - Reformisti, Zeleno-lijevog bloka, HSS-a, RF-a, Centra i GLAS-a, IDS-a, HSLS-a te zastupnika Matka Kuzmanića za izmjene Ustava Republike Hrvatske - Pravo žena na slobodno i samostalno odlučivanje o rađanju.

Ovaj prijedlog podržala je i saborska zastupnica Narodne stranke - Reformisti Natalija Martinčević rekavši pritom kako je u Hrvatskoj prisutan stalan i sve jači pritisak na temeljno pravo žena da slobodno odlučuju o svom tijelu.

- Taj pritisak provodi se kroz opasne poruke aktivista Hoda za život i sličnih udruga, ali i što je puno opasnije kroz institucije, prije svega kroz cijeli niz bolnica gdje temeljem priziva savjesti liječnika ženama nije omogućeno da ostvare svoje zakonsko pravo. Posebno je zabrinjavajuće da su isti ti koji su protiv prava na pobačaj, ujedno i protiv zdravstvenog i spolnog odgoja u školama i protiv kontracepcije. Dakle, šalje se jasna poruka ženama, tu ste da rađate, bez ikakvog prava na izbor - rekla je.

Dodala je i kako je njezin stav što se tiče priziva savjesti "potpuno jasan".

- Liječnici u svojim privatnim klinikama, u svoje privatno vrijeme mogu imati priziv kakav god žele, ali u državnim bolnicama, na državnoj plaći moraju omogućiti provođenje hrvatskih zakona. Zašto je važno da uz postojeći zakon idemo na izmjene ustava? Zato jer nam je vrhovni sud SAD-a pokazao kako 2 ili 3 glasa sudaca mogu ukinuti prava milijunima žena. Potpuno je neprihvatljivo da mi prava žena u Hrvatskoj ostavimo u rukama Ustavnog suda i upravo zato nam je nužna promjena Ustava - rekla je Martinčević.

Komentari