priopćenje za medije

Martinčević: Rast mirovina mora se uskladiti s inflacijom, a neoporezivi dio plaće podići na 5 tisuća kuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.09.2022. 12:34

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević danas se u Hrvatskom saboru osvrnula na, kako je rekla, tešku situaciju u kojoj se nalaze naši građani i naše gospodarstvo, te o nedostatnosti i kašnjenju mjera koje je donijela Vlada.

Posebno se osvrnula na probleme sa kojima se danas suočavaju najugroženije skupine građana koje žive u siromaštvu ili na rubu siromaštva, a to su umirovljenici i radnici s najnižim plaćama.

- Formula prema kojoj se sada mirovine usklađuju tako da one rastu 6 posto dok inflacija u ovom trenutku iznosi 12 posto je neprihvatljiva i nanosi direktnu štetu umirovljenicima. Stoga tražimo da se osigura rast mirovina prema rastu inflacije. To je očita, jednostavna i nužna mjera i očekujemo da će je Vlada ugraditi u svoj program mjera za pomoć građanima - rekla je Martinčević dodavši kako će se sljedeći odnositi na povećanje neoporezivog dijela plaća sa 4.000 na 5.000 kn.

- To bi našim građanima, našim radnicima, donijelo konkretno i vidljivo povećanje plaća i to bez mogućnosti manipulacije od strane poslodavaca, jer se u ovom slučaju država odriče dijela svojih prihoda. Ovakva mjera bila bi garancija da će radnici sa minimalnim plaćama povećanje svojih prihoda stvarno i dobiti - rekla je Martinčević.

Komentari