Martinčević Saboru uputila zahtjev prevarenih građana u ugovorima s Raiffeisen zadrugama

Piše: S. Strelec

Objavljeno: 15.04.2015. 07:16

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Natalija Martinčević, potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti na redovnoj je konferenciji za medije javnost upoznala s radom Reformista u Hrvatskom saboru, kao i s njenim vlastitim radom kao zastupnice.

Istaknula je tako kako su Reformisti na 17. sjednici Hrvatskog sabora predložili dva zakona, onaj o osnivanju Sveučilišta Sjever i Zakon o osnivanju Fonda za sufinanciranje EU projekata, a očekuju da će u nadopuni dnevnog reda saborske sjednice biti uvršten i najnoviji zakonski prijedlog - Zakon o građanskoj energiji.

Kazala je također kako im je u ovom trenutku najvažniji Zakon o osnivanju Sveučilišta Sjever koji je uputila u saborsku proceduru još u studenom prošle godine.

Naime, regija Sjever s preko 650 tisuća stanovnika nema javno sveučilište, a više i visoko obrazovanih ima svega 10 posto dok je primjerice grada Zagreba 30 posto, istaknuto je na konferenciji.

- Uz dobivanje nacionalnog statusa varaždinskog kazališta, dobivanje nacionalnog statusa Sveučilišta Sjever dugoročno je jedan od važnijih projekata koje smo u ovom saborskom mandatu uspjeli realizirati  i drago mi je da sam kao saborska zastupnica aktivno sudjelovala u oba projekta - napomenula je Martinčević.

Martinčević je posebno naglasila da su Reformisti Vladi RH uputili zahtjev vezan na sve građane koji su prevareni, a često i doslovno opljačkani u ugovorima s Raiffeisen zadrugama iz Austrije.

Riječ je, naime, o velikom broju građana, posebno s područja sjeverne regije, a najviše iz Međimurja.

Pojasnila je da Reformisti od Vlade RH zahtijevaju da Vlada RH obavijesti Hrvatski sabor o poduzetim radnjama nadležnih ministarstva i institucija po pitanju kredita Raiffeisen zadruga iz Austrije, kako bi se spriječile nelegalne ovrhe i deložacije obzirom da te zadruge nemaju ovlaštenje za rad u Hrvatskoj i da posrednici koji za njih obavljaju poslove u Hrvatskoj za to nemaju ovlaštenja.

Reformisti također traže da Vlada RH putem ministra pravosuđa izvijesti Sabor RH o dosadašnjim rezultatima istrage, sve u cilju zaštite građana koji su postali žrtve lihvarskih kredita.

Oni će i dalje, istaknula je Martinčević na sjednici, konstruktivno djelovati i predlagati nova zakonska rješenja, tako već sada najavljuju i nekoliko interpelacija s ključnim reformama koje će također pokrenuti već na ovoj sjednici Sabora, zaključila je svoje izlaganje na konferenciji za medije.

Komentari