priopćenje

Martinčević: Tražimo hitno izvješće Vlade o stanju robnih zaliha u Hrvatskoj

Objavljeno: 16.03.2022. 18:27

Zadnja izmjena: 16.03.2022. 18:28

Saborska zastupnica Narodne stranke - Reformisti Natalija Martinčević danas je u Saboru govorila o razvijanju psihoze kod građana i stvaranju zaliha hrane zbog straha od nestašica.

Martinčević je rekla kako do problema sa prehranom hrvatskih građana ne bi trebalo doći uz uvjet da se poduzmu odgovarajuće mjere, prvenstveno koristeći instituciju robnih zaliha. Stoga, od Vlade traži da hitno predstavi izvješće o stvarnom stanju robnih rezervi te o svim poduzetnim i planiranim mjerama. Dodala je i kako je važno naglasiti da kupovine i puštanje na tržište zaliha iz robnih rezervi nisu pod ograničenjima EU te da "ne postoji alibi državi da je zbog regulative spriječena u jačanju domaćih proizvodnji i onemogućavanju damping cijena za uvozne proizvode".

- Do sada su ministri samo parcijalno odgovarali na pitanja o stanju robnih rezervi, tj. na ona koja se odnose na njihove resore i trenutno nemamo jasnu sliku kakvo je stanje robnih rezervi u cjelini. Zbog toga se u javnom prostoru pojavljuju razne polu informacije i dezinformacije koje kod građana izazivaju zabrinutost i stvaraju psihozu. Isto tako, dobro je da se značajno dižu rezerve pšenice i svinjskog mesa. Međutim, sad bi trebalo donijeti odluke koje čekaju već desetljećima, da se instrument robnih zaliha upotrijebi, za stabilizaciju tržišta i snažno poticanje domaće poljoprivredne proizvodnje - rekla je.

Komentari