hrvatski sabor

Martinčević: U Hrvatskoj imamo puzajuću, ali vrlo djelotvornu radikalizaciju društva

Objavljeno: 26.09.2022. 15:00

Zadnja izmjena: 26.09.2022. 15:25

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević sudjelovala je danas na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru čija je tema bila Ustavom osigurati pravo žena na izbor.

Martinčević je rekla kako u Hrvatskoj "imamo jednu puzajuću, ali vrlo djelotvornu radikalizaciju našeg društva".

- Nevjerojatan porast priziva savjesti u cijelom nizu bolnica, ali i gradova i regija, onemogućava da žene ostvare pravo koje im je zakonom zagarantirano. Priziv savjesti u bolnicama imaju liječnici koji su se odlučili za ginekologiju, kojima je država omogućila i platila milijune za specijalizaciju. Liječnici, čiji su ravnatelji bolnica u 90% iz HDZ-a, ravnatelji koji odlučuju o napredovanjima, specijalizacijama i svemu ostalom, pa nije loše dati jasnu poruku da podržavaju HDZ pozivajući se na priziv savjesti u prekidu trudnoće - rekla je.

Kako je navela, inicijativu kojom se želi Ustavom osigurati pravo žena na izbor je potpisalo 40 zastupnika iz sedam Klubova zastupnika Hrvatskog sabora, centra i ljevice.

- S ključnom "idejom" ionako se to može odraditi i naravno naplatiti u privatnim klinikama. Ti isti koji podržavaju zabrane ili ograničenja prava na pobačaj najglasniji su i u protivljenju kontracepciji kao i u uvođenju zdravstvenog i spolnog odgoja u školama. Hrvatska u ovom trenutku u poštivanju ljudskih prava i posebno u poštivanju prava žena ide unatrag i mi to moramo zaustaviti - rekla je Martinčević te dodala kako pitanje prava na slobodno i samostalno odlučivanje žena treba postati ustavna kategorija.

Komentari