obraćanje u saboru

Martinčević: Zašto Vlada ne imenuje povjerenika za izbore? Podilazi li strastima lokalnog HDZ-a?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 25.01.2023. 12:48

Zadnja izmjena: 25.01.2023. 12:48

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević danas je u Saboru pozvala Vladu RH da na sutrašnjoj sjednici donese odluku o imenovanju povjerenika kako bi se izbori u Varaždinu održali što je prije moguće i kako je rekla, izbjegle daljnje štete za građane Grada Varaždina.

Martinčević pritom aludira kako je upravo HDZ  'zaslužan' što još uvijek nije imenovan povjerenik, a sve u cilju da se, kako navodi, zaustavi rješavanje bala. 

- HDZ ima svako pravo biti protiv proračuna i izazvati situaciju u gradu u kojoj se ide na izvanredne izbore. No nema pravo koristiti vertikalu vlasti, mijenjati dosadašnju praksu u takvim situacijama, a s jedinim jednim ciljem nanošenja štete gradu Varaždinu - stoji u priopćenju.

Nadalje, navodi kako se 'taktikom' prolongiranja rokova ujedno i  onemogućuje i realizacija cijelog niza projekata s obzirom da će, kako je navela, svi najveći natječaji az EU fondove biti raspisani u prvoj polovici 2023. 

- Radi li to Vlada namjerno podilazeći strastima lokalnog HDZ-a ili čisto zato jer ne razumije niti ju zanimaju problemi i interesi Varaždina kao i cijelog Sjevera generalno, nas ne zanima jer je rezultat isti - poručuje Martinčević.


U nastavku donosimo priopćenje u cijelosti:

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević danas je u Saboru pozvala Vladu RH da odmah na sutrašnjoj sjednici donese odluku o imenovanju povjerenika kako bi se izbori u Varaždinu održali što je prije moguće i kako bi se izbjegle daljnje štete za građane Grada Varaždina.

Svojim je utjecajem predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak odlučio učiniti apsolutno sve da se Varaždin zaustavi u rješavanju svojeg najvećeg problema, a to je preko 120.000 t smeća koje stoji na ulazu u naš grad. Naime, HDZ ima svako pravo biti protiv proračuna i izazvati situaciju u gradu u kojoj se ide na izvanredne izbore. No nema pravo koristiti vertikalu vlasti, mijenjati dosadašnju praksu u takvim situacijama, a s jedinim jednim ciljem nanošenja štete gradu Varaždinu.

Podsjetila je također da su prošle godine padali proračuni u gradovima i općinama diljem Hrvatske, a Vlada je do 10.1. donijela odluke o raspuštanju vijeća i imenovanju povjerenika. Danas je 25.01. Odluke Vlade za Varaždin još nema. Od strane Ministarstva uprave je bila pripremljena i za sjednicu 19.01. ali nije donesena. Dakle, iste situacije, iste procedure – ali drugačija odlučivanja.

Zašto Vlada ne donosi odluku o imenovanju povjerenika?

To je dio taktike koji je vezan uz onemogućavanje rješavanja problema smeća, ali tom se istom taktikom prolongiranja rokova i stopiranjem grada onemogućuje i realizacija cijelog niza projekata.

Svi najveći natječaji za EU fondove do 2027. biti će raspisani u prvoj polovici 2023. Bez Gradskog vijeća i proračuna Grad Varaždin ostaje bez mogućnosti da se na natječaje prijavi i ostaje bez novaca iz EU fondova i bez realizacije projekata što predstavlja nesagledivu štetu za Varaždin.

Radi li to Vlada namjerno podilazeći strastima lokalnog HDZ-a ili čisto zato jer ne razumije niti ju zanimaju problemi i interesi Varaždina kao i cijelog Sjevera generalno, nas ne zanima jer je rezultat isti.

 

Komentari