Ministarstvo uprave odlučilo: Radelić više neće primati dodatak na plaću

Objavljeno: 11.06.2015. 15:53

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Varaždinski dogradonačelnik Vjeran Radelić više neće primati mjesečni dodatak na plaću od dvije tisuće kuna temeljem znanstvenog stupnja magistra znanosti.

Prije nekoliko tjedana, Grad Varaždin dobio je mišljenje Ministarstva uprave prema kojem dužnosnici ne mogu ostvarivati dodatna prava kao gradski službenici. To znači da dogradonačelnik Radelić više neće dobivati dvije tisuće kuna mjesečno dodatka na plaću.

- To je usklađenje s mišljenjem Ministarstva uprave. Odluku o plaći iz 2012. donijelo je Gradsko vijeć, a bila je istovjetna svim takvim odlukama na području Republike Hrvatske. Zakon o lokalnoj upravi propisuje da plaću dužnosnika čini osnovica puta koeficijent. Ostalo nije propisano zakonom, a vodili smo se mišljenjima jedinca lokalne samouprave i Ministarstva uprave pa su tom odlukom iz 2012. bila propisana i druga prava, kao što je to dodatak na plaću za znanstveni stupanj obrazovanja - objasnila je Branka Matavulj, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika.  

S obzirom na mišljenje Ministarstva uprave, dio iz odluke o plaćama iz 2012. o dodacima na plaću se briše.

- Otkad je stiglo mišljenje Ministarstva, gospodin Radelić više ne dobiva taj dodatak na plaću - istaknula je Matavulj.

Na nju se nadovezao gradonačelnik Habuš koji je naglasio kako se promjene neće provesti zbog Radelića, već da je to generalno takva odluka na razini države.

Radelić je temeljem tog dodatka na plaću u posljednje tri godine primio oko 70 tisuća kuna. S obzirom na to da mišljenje Ministarstva uprave nije retroaktivno, Radelić primljeni novac nije dužan vratiti. Na novinarsko pitanje hoće li novac ipak vratiti, Radelić je odgovorio protupitanjem.

- Hoćete li isto to pitati Čehoka i ostale koji su primali dodatak - bio je kratak dogradonačelnik.

Komentari