predložili svoja rješenja

„Mirovinske politike SDP-a“ - gradski SDP organizirao javnu tribinu o aktualnoj situaciji u mirovinskom sustavu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.10.2018. 09:31

Zadnja izmjena: 20.10.2018. 09:39

Gradska organizacija SDP-a Varaždin organizirala je još jednu od niza javnih tribina, ovaj puta s temom „Mirovinske politike SDP-a“. 

Davorko Vidović, politički tajnik SDP-a i bivši ministar rada i socijalne skrbi istaknuo je kako prijedlog upućen od Vlade prema Saboru ima malo toga prihvatljivog za SDP.

-Hrvatskoj, zemlji u kojoj je životni vijek kraći od europskog prosjeka ne postoji razlog za produženjem radnog vijeka, a to ne traži niti Europska komisija. Neprihvatljivo je i uskraćivanje dodatka od 27 % za umirovljenike koji štede u oba stupa. Umjesto penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu, treba uvesti stimuliranje umirovljenika, za sve koji odrade puni radni staž od 41 godine dati im pravo na 75 posto njihove plaće - rekao je Vidović i dodao kako petsto tisuća hrvatskih umirovljenika živi ispod granice siromaštva te kako za rast mirovina treba primijeniti „švicarsku formulu“, to jest usklađivati mirovine s rastom plaća i rastom BDP-a.

– Mirovinski izdaci u Hrvatskoj su na 10,4 posto BDP-a, dok je prosjek u Europskoj uniji 10,6 posto, u Francuskoj 15, u Portugalu 16. Sve što predlažemo je oko 3,5 milijardi kuna i udio izdataka za mirovine povećao bi se za 0,8 posto, a to se može riješiti s 1 posto rasta BDP-a ili da Vlada uštedi na nekim drugim stranama. Sve je to stvar političke volje i samo je pitanje želimo li to napraviti – dodao je Vidović.

Predsjednik GO SDP Varaždin Miroslav Marković rekao je kako mirovinska reforma aktualne vlasti u kojoj će se sve prevaliti na leđa građana nije dobar put, dok je predsjednica županijskog SDP-a Barbara Antolić Vupora nadodala kako je ova tema aktualna je pogotovo za one koji do mirovine tek trebaju doći i u fokusu SDP-a i nadalje će biti teme koje se tiču rasta standarda građana.

 

Komentari