kandidat za župana

Mladenović: Djeci i mladima omogućiti nesmetano bavljenje sportom, a NK Varteks i NK Varaždin mogu zajedno

Mladenović ističe da su sport i kretanje temelj zdravog društva, nudi novitete razvoja sportske infrastrukture te rješenje problematike varaždinskog nogometa...

Objava kandidata za župana Varaždinske županije MOST-a, Suverenista i Hrasta

Objavljeno: 18.04.2021. 19:26

Zadnja izmjena: 18.04.2021. 19:35

Foto: Objava kandidata za župana Varaždinske županije MOST-a, Suverenista i Hrasta

Nezavisni gradski vijećnik u proteklom sazivu Gradskog vijeća Grada Varaždina, a kandidat MOST-a, Hrvatskih suverenista i Hrast-a za župana Varaždinske županije i nositelj liste za Županijsku skupštinu, predstavio je dio programa vezan uz sport i mlade, koji će ponuditi biračima na nadolazećim lokalnim izborima.

Mladenović je posljednjih godina bio inicijator i autor niza projekata vezanih uz sport na području grada Varaždina, od varaždinskog Skate parka koji je donio državnu nagradu Grad sporta 2019., vježbališta na otvorenom, igrališta za djecu s poteškoćama, projekta besplatnog vježbanja za građane svih dobnih skupina, te navedeno želi provesti i na razini Županije u naredno vrijeme.

1. POTICANJE DJECE I MLADIH NA KRETANJE I SPORT

Prema statističkim podatcima u Hrvatskoj je svako treće dijete pretilo.

Nužno je poticati ih na kretanje i sport, omogućiti im druženje kroz igru i radionice, a roditeljima prezentirati važnost promjene prehrambenih navika djece.

Manje vremena za računalom, mobitelom, pred TV-om u zatvorenom prostoru, a više u prirodi i na sportskim igralištima.

2. SUFINANCIRANJE RADA ŠKOLA SPORTA, A NE OGRANIČAVANJE

Umjesto konstantnog prekidanja provođenja sportskih aktivnosti djece kroz Škole sporta i ograničavanja održavanja istih, dozvoliti nesmetanu provedbu sportskih aktivnosti i omogućiti programe uključivanja djece u trenažni proces sufinanciranjem navedenog obiteljima, roditeljima slabijeg materijalnog stanja – sva djeca su jednaka i treba im osigurati sve uvjete neophodne za bavljenje tjelesnom aktivnošću.

3. RAZVOJ SPORTSKE INFRASTRUKTURE

Ono što se uradilo u gradu, bez problema se može realizirati i u županiji.

Više modernih igrališta, igrala za djecu s poteškoćama, fitnesa na otvorenom, parkova za ekstremne sportove, i možda najbitnije, razvoj biciklističkih staza i infrastrukture, konačnim povezivanjem grada sa rijekom Dravom i izgradnjom biciklističke rute, koja je jedan od temelja za razvoj kontinentalnog, odnosno sportskog turizma.

4. ZAŠTITA MENTALNOG ZDRAVLJA DJECE

Uslijed trenutne globalne situacije vezane uz pandemijukoronavirusa, sve više stručnjaka upozorava na ozbiljnu narušenost mentalnog zdravlja djece i mladih. U toj se populaciji bilježi značajan porast broja slučajeva depresije i anksioznosti. Obzirom da je problem dostupnosti stručnjaka mentalnog zdravlja prisutan puno prije početka pandemije, sada je posebno važno posvetiti se rješavanju tog pitanja.

U tom kontekstu, nužno je poboljšanje kvalitete života naših najmlađih i rad s njima, kako bi imali sigurno i bezbrižno djetinjstvo.

5. BOLJA SURADNJA I POVEZIVANJE SPORTSKIH KLUBOVA

Godinama ukazujem na problematiku loših međusobnih odnosa sportskih klubova, što je loše, pogotovo danas, u ovim novim, teškim i nestabilnim vremenima.

Zajedništvo i suradnja ključ su svjetlije budućnosti kompletnog sporta.

Podržavam zdravi sportski rivalitet, no nikako egoizam i isključivo vlastite interese.

Navesti ću samo jedan primjer – kroz najpopularniji i najmasovniji sport – nogomet.

U gradu imamo prvoligaša, izbornika nogometne reprezentacije, klub koji su osnovali istinski ljubitelji nogometa, navijači, stotine talentirane i nadarene djece koja su temelj samoodrživosti i budućnosti sporta, vrhunske navijače White Stonese, sposobne, pametne, dokazane ljude koji rade u sportu, ali su podijeljeni.

Boriti ću se i zalagati da se još jednom stave „glave skup“, da svi zajedno stvaramo i gradimo jednu zdravu sportsku sredinu i budemo primjer Hrvatskoj, a kao budući župan financijski ću podržati to zajedništvo.

Želim varaždinski nogomet, grad i županiju na europskoj sportskoj sceni kao nekad i vratiti navijače tamo gdje im je mjesto – na stadion Varteks.

Komentari