etv studio

Mladi šefovi SDP-a i HDZ-a pitanjima rešetali jedan drugoga: Osnovani dekretom, naknadna pamet, što ste napravili...

U eTV studiju danas smo sučelili političke predvodnike mladeži SDP-a i HDZ-a, koji su to ne samo lokalno nego i nacionalno. Lovro Lukavečki odnedavno je predsjednik Foruma mladih SDP-a, a Tin Jurak od kraja prošle godine drugi čovjek mladeži HDZ-a...
Objavljeno: 06.06.2022. 12:57

Zadnja izmjena: 06.06.2022. 13:00

U eTV studiju danas smo sučelili političke predvodnike mladeži SDP-a i HDZ-a, koji su to ne samo lokalno nego i nacionalno. Lovro Lukavečki odnedavno je predsjednik Foruma mladih SDP-a, a Tin Jurak od kraja prošle godine drugi čovjek mladeži HDZ-a.

Predstavnike mladeži zamolili smo da pitanja postave jedan drugome, a Tina Juraka pritom je zanimalo zašto se osnovao Odbor za mlade, i to "dekretom" kako kaže, s obzirom da slično političko tijelo već postoji.

- Odbor za mlade nije konstituiran dekretom već je to odluka Gradskog vijeća na prijedlog gradonačelnika. Rezultati su vrlo egzaktni, vjerujem da suradnjom i razgovorom možemo puno više postići nego ovim političkim prepirkama te pozivam i kolegu Juraka i sve zainteresirane mlade da se uključe jer možemo puno postići kada zajedno radimo.

'Što ste napravili?'

Lovro Lukavečki kolegu iz HDZ-a pitao je koliko je do sada pokrenuo inicijativa za mlade kao najmlađi županijski vijećnik, insinuirajući da nije pokrenuo "nijednu", iako takvu insinuaciju nije želio priznati. "Ja samo pitamo koliko je pokrenuto inicijativa za mlade", rekao je Lukavečki. Jurak mu je na to odgovorio kako je njegova teza "deplasirana".

- Ako ne svaki tjedan onda barem svaka dva tjedna župan nas pozove da popričamo, što mislimo o politikama za mlade i na taj nas način uključuje. Imate inicijativu Dan karijera koju je proveo Savjet mladih Varaždinske županije, predstavnici FOI-ja, Sveučilišta Sjever, Geotehničkog fakulteta i Tekstilo-tehnološkog fakulteta. Predstavili su maturantima svoje smjerove s ciljem da im olakšaju procesa donošenja odluka oko upisa na fakultete. Imamo priču o povećanju stipendija, a radimo i na studentskoj ambulanti i sistematskim pregledima za studente. Izabrani smo da cijelo vrijeme predlažemo inicijative i prijedloge za poboljšanje standarda života građana i mladih.

'Imate naknadnu pamet'

Predstavnici mladih dotaknuli su se i drugih tema poput integralne nagodbe. Jurak je Lukavečkom predbacio da u njegovoj stranci imaju "naknadnu pamet", jer su sada napravili isto ono što je htjela i bivša vlast a oni su tada napustili sjednicu. Lukavečki se, dakako, nije s njime složio i poručio je kako je njihova nagodba transparentna za razliku od prethodne.

- SDP je stavio naglasak na promjenu paradigme, na promjenu načina upravljanja Gradom i transparentnije komuniciranje. Vijećnici su sedam dana prije sjednice dobili dokumente, a ne dan prije kao što je to bilo prije. Isto tako, održan je međustranački sastanak na kojem su sudjelovali i gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika i odvjetnica Grada te su oni odgovarali na sva pitanja i nedoumice svih predstavnika Klubova vijećnika i svih predstavnika političkih stranaka 

Jurak i Lukavečki dotaknuli su se i projekta financijskog opismenjavanja, za kojeg je Lukavečki ustvrdio da ga je HDZ-ova županijska vlast ukinula. Jurakov odgovor bio je da projekt nije ukinut, nego će se provoditi u sklopu novog centra izvrsnosti koji se uskoro pokreće. Dodao je kako je interes za njihov projekt bio zanemariv, na što mu je Lukavečki replicirao kako je isti bio u začetku i gotovo bez financijskih sredstava. Razgovarajući o građanskom odgoju, Jurak je naglasio kako je sada napokon pokrenula HDZ-ova vlast, dok mu je Lukavečki replicirao kako "on nije cjelovit za razliku od onoga kojeg provodi gradska vlast".

'Sustav jednakih šansi'

U svojem završnom obraćanju Tin Jurak je istaknuo kako HDZ-ova županijska vlast gradi sustav jednakih šansi, i to prije svega za mlade.

- Na prvoj sjednici se donijela odluka o nagrađivanju učenika za postignuća na međunarodnim natjecanjima. Dakle, ti učenici ne dobivaju samo novčani iznos, već dobivaju i stipendiju Varaždinske županije. Uz to, povećane su stipendije, otvorena su nova četiri Centra izvrsnosti, otvoreni su praktikumi za centre izvrsnosti, zvjezdarnica  i to je samo dokaz realizacije sustava jednakih šansi koje provodi Varaždinska županija.

'Obećavajući uspjeh'

Lovro Lukavečki zaključio je kako SDP prolazi određenu katarzu, no mlade generacije koje preuzimaju stranku i povijesnih uspjeh SDP-a u Varaždinu obećavajući su za budućnost.

- Gledajući mlade, nove generacije SDP-ovaca, na lokalnoj razini se oni doista dokazuju da je moguće biti ta promjena u društvu. Što se tiče same Varaždinske županije, mi smo na proteklim lokalnim izborima doista u Gradu Varaždinu ostvarili povijestan rezultat i ja vjerujem da će upravo Varaždin biti ogledani primjer onoga što SDP zna i može.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali Tin Jurak i Lovro Lukavečki pogledajte ovdje: 

 

Komentari