stara pruga varaždin-zagreb

Starije Varaždince uz nju vežu uspomene. Danas više služi vicevima. Ide li napokon u sanaciju?

Dugogodišnja nebriga i neodržavanje pruge dovelo je do lošeg postojećeg stanja, a inicijativi za sanacijom pridružili su se i i Međimurska županija, Grad Čakovec, te Grad Varaždin...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.09.2021. 06:21

Zadnja izmjena: 19.09.2021. 07:58

Foto: ilustracija / arhiva

Na nadolazećoj sjednici Županijske skupštine naći će se Prijedlog zaključka kojim se predlaže Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture da u programske i proračunske dokumente uvrsti projekt i osigura sredstva za obnovu, modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zagreb.

Kako stoji u obrazloženju u materijalima za sjednicu, dugogodišnja nebriga i neodržavanje pruge dovelo je do lošeg postojećeg stanja.

-  Obzirom na iznimnu važnost željezničkog prometa odnosno povezanosti koju ista omogućuje sa Gradom Zagrebom, predlaze se vijećnicima da prihvate dostavljeni prijedlog, podrže inicijativu i donesu Zaključak kojim se Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture predlaže da razmotri mogućnost uvrštavanja Projekta obnove modernizacije i elektrifikacije cijele dionice pruge Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zagreb u programske i proračunske dokumente s ciljem osiguranja potrebnih sredstava za realizaciju istog - piše u obraloženju. Ovoj su se inicijativi također priključile i Međimurska županija, Grad Čakovec, te Grad Varaždin. 

O brzoj pruzi

Ovog tjedna raspravljalo se i o brzoj pruzi koja se tek treba graditi. Natalija Martinčević postavila je, naime, u Hrvatskom saboru pitanje ministru Olegu Butkoviću - nastavlja li se s projektom brze pruge, s obzirom na promjenu projektnih prioriteta Varaždinske županije s dolaskom nove vlasti, koja prednost daje brzim cestama.

- Tražimo jasan i nedvosmislen odgovor ide li ovaj projekt dalje, te kada će biti ugovoreno kompletno projektiranje kako se ne bi doveli u situaciju da izgubimo europska sredstva, a samim time i ovaj veliki projekt u vrijednosti od 400 milijuna eura u 85-postotnom financiranju od strane EU – rekla je Martinčević.

Odgovor ministra saborskoj zastupnici Reformista glasio je kako se već do kraja godine očekuje prihvaćanje projekta od strane Europske komisije, a već do sredine listopada i raspisivanje natječaja od strane HŽ-a za projektnu dokumentaciju.

O brzim cestama

Martinčević je bila relativno zadovoljna odgovorom, te je tražila da projekt koji je uvjet koalicije Reformista i HDZ-a nadzire sam premijer. Župan Anđelko Stričak, s druge strane, u jednome od svojih istupa obrazložio je svoju odluku o promjeni projektnih prioriteta i davanju prvenstva brzim cestama.

  - Neke investicije su korak-dva ili tri brže od ostalih. S obzirom da bi već ove godine moglo biti moguće raspisati natječaj za izgradnju prvog dijela brze ceste, onog od Varaždina do Tužnog, naravno da treba staviti naglasak upravo na izgradnju te brze ceste - rekao je župan. 

Komentari