isključio mobitel

'Umirovljenici očekuju 350 kuna božićnice, a on se u svojim godinama igra politike'

Hvaljeni predsjednik najveće gradske udruge umirovljenika ovih dana suočava se s kritikama zbog svoje lojalnosti bivšem gradonačelniku. Mobitel mu je isključen, približava se novo glasovanje, a sukob interesa u njegovim postupcima prepoznaje i poznati član HDZ-a u gradu Varaždinu...
Objavljeno: 18.12.2022. 08:30

Zadnja izmjena: 18.12.2022. 08:43

Foto: Umirovljenicima najavljena božićnica od 350 kuna (nešto manje od 50 eura), no vođa najveće udruge pripada drugoj političkoj opciji

Predsjednik najveće varaždinske udruge umirovljenika, Viktor Mrzlečki, čiji dosadašnji rad mnogi hvale, sada se našao na udaru kritika zbog svoje političke lojalnosti Ivanu Čehoku.

Razgovor s njime je obavilo više ljudi, a kako doznajemo, i Damir Laljek iz HDZ-a s kojim Mrzlečki surađuje u mjesnom odboru. Kaže, svojim dolaskom na čelo udruge u Hrašćici Mrzlečki je jako puno napravio, pokrenuo aktivnosti, ima ideje…

- Ja sam predložio gradonačelniku da ga pozove, da mu objasni neke stvari, sastali su se, no rekao mi je gradonačelnik da je teško s njime razgovarati. Mislim da bi uz nekakav kvalitetan razgovor ipak pristao podržati proračun. Morao bi zbog umirovljenika. Podižu se božićnice, uskrsnice, razne pomoći, Grad radi na tome da će se sufinancirati i godišnji odmori, tako da mislim da bi proračun trebao podržati – kaže Laljek iako je suprotna opcija Nevenu Bosilju.

Morao bi podržati proračun zbog umirovljenika. Podižu se Božićnice, Uskrsnice, možda će se financirati i godišnji odmori, kaže poznati gradski član HDZ-a i branitelj Damir Laljek (desno)

Trećina budžeta

Oni koji ne žele stati ispred kamere ili mikrofona nešto su "žešći" na jeziku. Kažu, za penzionere je predviđeno 350 kuna Božićnice a on se "u svojim godinama igra politike". Obećanje takvog iznosa u ovom vremenu inflacije odjeknulo je.

Razgovor s njime obavio je i Miroslav Marković, budući da bi Udruga umirovljenika Grada Varaždina koja broji 700-injak članova mogla ostati bez oko trećine godišnjeg budžeta ako (dok) ne prođe proračun. "Gdje su izletnički autobusi i sve druge subvencije", naši sugovornici nabrajaju. 

Kažu da se "u svojim godinama" igra politike, a oni računaju na subvencije

'Bilo je bitno da ne podrže proračun'

Mrzlečki je, doduše, kod glasovanja bio suzdržan, no to je, kažu, "smokvin list" za neupućene. Biti suzdržan isto je kao i biti protiv, uostalom to je potvrdio i sam Ivan Čehok nedavno.

-  Bilo je najvaženije da (Viktor Mrzlečki i Stjepan Cepanec) ne podrže proračun. Hoće li biti protiv ili suzdržani manje  je bitno. I suzdržani glas kad je u pitanju proračun znači zapravo glas koji nije za. To je bitno – rekao je nedavno.

Predsjednik Udruge umirovljenika Grada Varaždina u pozadini bivšeg gradonačelnika

'On se ljuti, a nije ni trebao biti na listi'

Dogradonačelnik postavlja pitanje je li u slučaju Viktora Mrzlečkog uopće sve po zakonu, budući da je sukob interesa evidentan, kako kaže.

-  Nije ni trebao biti na listi, realno gledajući. Udruga se sama po sebi ne smije baviti politikom. Ali, očito je to bio nekakav dogovor. Pokušao sam s njim razgovarati, objasniti mu da on nije običan predsjednik udruge nego političar. Nema se zato što ljutiti ako ga netko proziva da on glasuje politički i protiv interesa umirovljenika.

'Laljek: Iskreno, to je sukob interesa'

Sukob interesa prepoznaje i HDZ-ov Damir Laljek.

- Rekao sam mu: Viktore, gledajte, ne možete vi na sjednicama javno govoriti protiv gradonačelnika i zamjenika i ne podržavati rebalans proračuna u kojem su vrlo bitne financijske stavke i pomoći za umirovljenike, a onda ići tražiti nešto od njega. Vi niste sada kažnjeni kao Viktor Mrzlečki nego su preko vas kažnjeni umirovljenici. Zbog vašeg političkog djelovanja. Iskreno rečeno, mislim da se nalazi u nekakvom sukobu interesa i to nije dobro za umirovljenike.

Isključio mobitel

Pokušali smo u kontakt stupiti i sa samim Viktorom Mrzlečkim, no mobitel mu je isključen. Kada smo ga kontaktirali neposredno nakon sjednice, odbio je odgovoriti na bilo koje pitanje. Nova sjednica na kojoj će se glasovati o proračunu održat će se neposredno prije Nove godine. Prvi neposredni izbori za gradonačelnika najranije moguće 2024., a redoviti tek 2025.