Na kavi sa županom o projektu širokopojasnog interneta i školama

Objavljeno: 18.03.2015. 12:35

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Već tradicionalno neformalno druženje predstavnika županijske vlasti s novinarima prošlo je u razgovoru o aktualnostima koje se događaju u našoj županiji. 

Ovog je puta glavna tema bio projekt širokopojasnog interneta.

- Osigurana su sredstva za one koji se žele pripremiti za projektnu dokumentaciju za izradu plana širokopojasnog interneta. Mi smo se prijavili i dobili smo neka sredstva i pokrenuli smo natječaj za izradu plana razvoja širokopojasnog interneta. Najprije smo to napravili za Ivanec, Lepoglavu, Bednju i Klenovnik - izjavio je župan Štromar te je dodao - idemo po područjima na kojim ne postoji komercijalni interes. I zato je Europska Unija donijela svoju agendu do 2020. gdje hoće osigurati sredstva za taj prostor gdje nema komercijalnog interesa. 

Sljedeća mjesta za koja će se raditi i pripremati dokumentacija su Sračinec, Vidovec, Beretinec, Sveti Ilija,  Donji Kneginec, Jalžabet, Trnovec Bartolovečki i rubni dijelovi Varaždina. 

- Željeli bismo da do 2020. godine imamo 100% kućanstava s internet vezom - rekao je župan Štromar

Druga tema razgovora s županom bila je ta da su naše škole dobile 9.3 mlijuna kuna bespovratnih sredstava za kurikulume.

Svih pet škola koje su se javile dobile su sredstva od Europske Komisije, a one su Arboretum Opeka, Gospodarska škola, Elektrostrojarska škola, Srednja škola Ivanec i Strojarska škola. Ovdje se radi o edukaciji ravnatelja, profesora i nastavnika u pripremi kvalitetnih modela učenja u nastavi.

- Moram biti zadovoljan - izjavio je Štromar te dodao - Pet škola se javilo i pet škola je dobilo sredstva, znači stopostotni učinak ali to nije ni čudno jer skoro svi naši ravnatelji i učitelji su prošli edukaciju pisanja projekata u AZRI unatrag dvije-tri godine.

Bilo je i riječi o tome da je privatni partner za izgradnju škola je zatražio od Centra za energetiku i investicije produljenje roka za dostavu dokumentacije za izgradnju četiriju naših škola po modelu javno privatnog partnerstva. Odobreno mu je da do 1. srpnja da obvezujuću ponudu. 

Komentari