Na sjednici lepoglavskog Savjeta mladih rasprava o proračunu i stipendijama

Objavljeno: 29.12.2015. 09:42

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 08:15

Foto: Darija Rogina

Jučer, 28. prosinca, održana je 6. i posljednja ovogodišnja sjednica Savjeta mladih Grada Lepoglave na kojoj je dan prijedlog za model gradskih stipendija za ovu godinu, a spomenut je i proračun te prijevoz učenika i studenata...

Članovi Savjeta mladih izvjestili su o posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća grada Lepoglave. Naime, na 20. sjednici Gradskog vijeća održanoj 17. studenog usvojen je Programa rada Savjeta mladih za 2016. godinu.

Proračun iznosi 5000 kuna, kao i prošle godine te u 2015. godini nisu utrošena sredstva budući da se većina aktivnosti provodi na području grada Lepoglave jer lokalna samouprava pomaže rad Savjeta te osigurava prostore za rad. U nadolazećoj godini sredstva se planiraju utrošiti na mobilnost članova Savjeta. 

 

Što se tiče posljednje sjednice Gradskog vijeća, predsjednik Savjeta mladih izvjestio je o proračunu grada Lepoglave za iduću godinu. Naime, troškovi stipendija smanjeni su na 180.000 kuna s 200.000 kuna. Ipak, iz Grada su to argumentirali time da neki ljudi prijave na više natječaja, osvoje županijske i državne stipendije te odustanu od gradske, stoga je navedeni iznos dovoljan. Ipak, kazali su da su spremni to povečati ukoliko bude nužno. 

Isto tako, u prijedlogu proračuna nalaze se Dani grada, Lepoglavski dani i čipkarski festival, a nema Jailhouse festivala. Ipak, ta je stavka promijenjena te je sada TKIC nositelj navedene manifestacije. Naime, financiranje programa i projekata udruga smanjilo se s 350.000 na 200.000 kuna. Što se tiče Okruglog stola o lepoglavskom sportu koji je nedavno organizirao Savjet mladih, zaključeno je da je zabilježen slab odaziv klubova i udruga, ali su dane dobre smjernice za daljnji razvoj sporta na području grada. 

Rasprava se održala i o stipendijama. Prijedlog Savjeta je da se studenti mogu prijaviti po više osnova, uključujući socioekonomski status te uspjeh, a vrednovat će im se prijava u kojoj ostvare najveći broj bodova. 

Što se tiče prijevoza studenata, primljene su žalbe o autobusnom prijevozu studenata na relaciji Žarovnica - Varaždin budući da karta ne vrijedi za autobuse koji prolaze kroz Lepoglavu. Stoga je zaključeno da će se kontaktirati AP te nadležna županijska tijela za prijevoz studenata. 

Komentari