Na stručnoj konferenciji o obitelji spomenuti i negativni utjecaji mobitela na djecu

Objavljeno: 19.11.2015. 12:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Viktorija Novak

Povodom Svjetskog dana prevencije zlostavljanja i nasilja nad djecom i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas, 19. studenog održana je tiskovna konferencija na kojoj su nazočili zamjenik župana, Alen Kišić te pedijatrica Mirjana Kolarek Karakaš i ginekologinja Martina Jerbić Cecelja.

Tom prilikom liječnice su htjele obratiti pažnju na odnose u obitelji, kako prema djeci i ženama, tako i na cjelokupnu problematiku s kojima se obitelji susreću. Dr. Mirjana Kolarek Karakaš, specijalistica pedijatrije u varaždinskoj bolnici istaknula je važnost odgoja dodavši da mnoge škole nose titulu škola bez nasilja, a ono je ipak prisutno bez našeg znanja. 

- Htjeli bismo potaknuti ljude na otvorenu komunikaciju, da ne bismo bili svjedoci trajnih posljedica koje su vidljive u djetetovom razvoju. Sve proizlazi od roditelja, pa je najbitnije da roditelj raspolaže sa dovoljno informacija vezanim uz roditeljstvo te da bude svjestan života za koji je odgovaran, istaknula je dr. Kolarek Karakaš. 

Zamjenik župana, Alen Kišić, na sastanku je izrazio zabrinutost o broju rođene djece i ovim putem je najavio program edukacije o roditeljstvu koji bi približio obeshrabrene buduće roditelje u mogućnosti koje im nudi naša županija poput savjetovanja o trudnoći, djetetovom razvoju, pravilnom načinu života te vrtićima.

Kišić je istaknuo da ne vidi krajnji pozitivan ishod kunskim poticajima na početku roditeljstva, već smatra da bismo trebali ulagati u ustanove, stručnjake i poticaje u obrazovanju djeteta što omogućava njihovu bolju budućnost. 

Sastanak se kasnije pretvorio u otvorenu raspravu gdje su na površinu izašli problemi novih tehnologija i njihov utjecaj na djecu već od malih nogu. Naime, pretjeranim korištenjem aplikacija i igara djeca sve manje izlaze na igrališta i provode vrijeme u prirodi. Tako je zaključeno da su roditelji premalo informirani o štetnim utjecajima mobitela koji onemogućuju djetetov normalan tijek razvoja. 

Komentari