Proslava Dana županije

Na svečanoj sjednici u HNK-u general Markač proglašen počasnim građaninom Varaždinske županije

Objavljeno: 08.09.2016. 19:12

Zadnja izmjena: 08.09.2016. 20:03

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Na ovogodišnjoj proslavi Dana županije i blagdana Male Gospe u prepunom varaždinskom HNK-u, uz prisutnost brojnih uzvanika, generalu Mladenu Markaču uručeno je priznanje počasnog građanina naše županije.

Upravo završena svečana sjednica prošla je u ozračju zadovoljstva sadašnje županijske vlasti postignutim rezultatima i svijesti da je ovo posljednja ovakva proslava prije narednih lokalnih izbora. Prisustvovali su brojni uglednici iz svijeta politike (saborski zastupnici, izaslanici susjednih županija), vjerskog, kulturnog i sportskog života.

>> FOTO: Stričak i Štromar kao u ringu, Habek s novom frizurom i izazovna kombinacija Livije Faić

Sjednica je, po već ustaljenom redu, bila podijeljena na dva dijela - u prvome su govore održali predsjednica županijske skupštine, Dubravka Biberdžić, župan Predrag Štromar, general Mladen Markač, te župan susjedne županije, Matija Posavec. U drugome su dijelu dodijeljene brojna priznanja za uspjehe u radu i školovanju koje Županija tradicionalno dodjeljuje svake godine, a među njima se svakako ističe zlatna olimpijka Sara Kolak.

Sjednica je započela intoniranjem himne koju je izveo kvartet saksofona iz Varaždinske glazbene škole.

Biberdžić: 'Ja se za večeras odjavljujem'

U prvom večerašnjem govoru, predsjednica županijske skupštine govorila je o postignutim rezultatima, pri tom osobito ukazujući na područja obrazovanja i gospodarstva. Istaknuto da smo jedina županija s jednosmjenskom nastavom, i da imamo nezaposlenost ispod državnog prosjeka. No, priznala je i da su plaće na niskoj razini te da se još bore za njihov rast. Svoj je govor završila, kako je rekla, u stilu popularnog TV voditelja Zorana Šprajca:

- Ja se za večeras odjavljujem, vidimo se u nekoj drugoj prilici.

Štromar: 'Županijama treba ojačati ovlasti'

Župan je svoj govor započeo šaljivo i izmamio smijeh publike:

- Želim vam reći za koga trebate glasovati na parlamentarnim izborima ... pardon, to je početak nekog sasvim drugog govora.

No, bez obzira što to ipak nije bio predizborni govor, župan je pohvalno govorio o rezultatima županije, gdje se ističu rekordno niska nezaposlenost, te iznadprosječan rast plaća od 5%. 

Župan se osvrnuo i na sve aktualniju tematiku preustroja državne uprave:

- U atmosferi rasprava o ukidanju županija smatram kako njima treba ojačati ovlasti - pri tom zaključujući da će to pomoći ostvarenju još boljih rezultata.

- Nije nam žao kad ostatak Hrvatske kopira naše projekte - istaknuo je župan pred kraj govora.

Markač: 'Primam priznanje uime svih branitelja'

Glavni i najduži govor ove večeri održao je general Mladen Markač, često prekidan iskrenim aplauzima prisutnih. 

- Prvi puta nakon tri i pol godine slobode sam u Varaždinu. - istaknuo je Markač, te osobito pobrao pljesak kad je rekao:

- Na sudu u Den Haagu mi, kao hrvatski časnici, nismo vas iznevjerili.

U govoru se osobito emotivno prisjećao branitelja s ovih prostora, naglašavajući kako ovdje nije bilo rata, ali su se zato pripadnici 7. gardijske i 104. brigade borili i ginuli po cijeloj Hrvatskoj. 

- Varaždinci su 22. 9. 1991. pobijedili JNA na ovim prostorima. Nemam riječi da vam zahvalim na ukazanom priznanju. - rekao je Markač u svom govoru.

Nakon kraćeg pozdravnog govora Matije Posavca, župana susjedne nam Međimurske županije, uslijedila je dodjela nagrada i priznanja raznim organizacijama i pojedincima - učenicima, djelatnicima, sportašima i svima onima koji su se na bilo koji pozitivan način istaknuli u prethodnom periodu.

Komentari