doznajemo

I PLENKI I ZOKI Obojica dolaze na Dan županije, a u politici ništa nije bez razloga...

Ovogodišnjoj svečanoj sjednici Varaždinske županije trebali bi nazočiti, kako doznajemo, i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. O razlozima koji nisu usko „svečarski“ može se samo nagađati, a jedan od razloga svakako bi mogli biti i lokalni izbori koji će se održati u svibnju sljedeće godine...
Objavljeno: 31.08.2020. 17:38

Zadnja izmjena: 31.08.2020. 19:12

Foto: Official Facebook

Ovogodišnjoj svečanoj sjednici Skupštine Varaždinske županije trebali bi nazočiti, kako doznajemo, i predsjednik RH Zoran Milanović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premda je riječ o još uvijek neslužbenoj informaciji, dolazak najviših državnih dužnosnika na svečanu sjednicu Županijske skupštine navodno je već potvrđen. Sjednica će se održati u utorak 8. rujna, a razlozi posjeta s najviših razina nikad nisu samo „svečarski". Naime, osim što se polovicom svibnja sljedeće godine održavaju lokalni izbori, prisjetimo se i sljedećeg:

Reformisti podržavali Milanovića

Reformisti na čelu sa županom Radimirom Čačićem svoju podršku na siječanjskim predsjedničkim izborima dali su Zoranu Milanoviću, a SDP-u su je obećali pod uvjetom da nakon parlamentarnih izbora bude u mogućnosti sastaviti vladu. S obzirom na rezultat spomenutih izbora koji nimalo nije išao u prilog SDP-u, Reformisti su podršku dali Vladi Andreja Plenkovića u zamjenu za podršku određenim županijskim projektima poput pruge Čakovec – Varaždin - Zagreb.

HDZ najjači od 1990-ih

HDZ po prvi od 1990-ih participira u županijskoj vlasti, i to već tri godine bez ikakvih tenzija s Reformistima. HDZ također, po prvi put od 1990-ih, sudjeluje i u vlasti Grada Varaždina kao koalicijski partner Nezavisne liste Ivana Čehoka. A HDZ je, valja reći, na proteklim parlamentarnim izborima ostvario i najbolji županijski rezultat od 1990-ih, odnosno u Hrvatski sabor ušla su čak trojica kandidata iz redova HDZ-a i s područja Varaždinske županije.

Varaždin, pak, sa svime navedenim trenutno nipošto nije zaobilazno mjesto na hrvatskoj političkoj karti...