Načelnik Ljubešćice: Štromar okuplja samo HNS-ove načelnike

Objavljeno: 25.08.2014. 08:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Bila bi to tek još jedna u nizu bezličnih svečanih sjednica općinskih vijeća, da Nenad Horvatić tu prigodu nije iskoristio za političku poruku upućenu poglavito varaždinskom županu Predragu Štromaru, što on u tom trenutku, moglo se zaključiti, nije očekivao.

Uz saborskog zastupnika i ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića te župana Varaždinke županije Predraga Štromara, svečanoj sjednici Vijeća Općine Ljubešćica, održanoj 1. kolovoza, nazočila je još gotovo polovica svih načelnika i gradonačelnika s područja županije.

Bio je to povod ljubeškom načelniku Nenadu Horvatiću (HDZ) da koristeći prigodu okupljenima skrene pozornost na novi Zakon o regionalnom razvoju, ali i da istakne probleme s kojima se susreće kao načelnik.

“Zadovoljan sam s onime što smo napravili”, rekao je, “uvijek je lijepo govoriti o lijepim stvarima, ali sada treba reći da je lokalna uprava na koljenima! Nismo mi nikakvi lokalni šerifi, kako nas nazivaju...”

Budući da će se do kraja godine u njegovu općinu s proračunom od 4 milijuna kuna uložiti više od 6 milijuna kuna, odlučili smo ga pitati za razloge njegove tvrdnje.

U čemu je problem s novim Zakonom o regionalnom razvoju na koji upozoravate?
Kroz novu indeksaciju ne nagrađuje se rad, nego nerad! One koji ništa nemaju trebalo bi i dalje potpomagati. Međutim, indeks razvijenosti ne može biti jedino mjerilo. Prema njemu mi smo npr. svrstani u treću kategoriju i više nemamo pravo biti potpomognuto područje. A zašto, zato što smo u proteklih osam godina svim studentima s područja općine davali stipendije; zato što imamo malu stopu nezaposlenosti jer pomažemo poduzetnicima koji zapošljavaju ljude i zato što zbog svega toga nemamo veliki odlijev stanovnika. Samo na temelju te tri kategorije mi imamo visoki indeks razvijenosti i kažnjeni smo zato jer smo radili, ulagali i napredovali. A oni koji su “ulagali” u nove automobile, plaće ili savjetnike, oni su i dalje ostali u potpomognutim područjima. Idemo pogledati gdje su ti načelnici koji 50 posto proračuna troše na plaće i zašto nemju vrtiće, škole, dvorane i prostorne planove? Ako neku općinu treba ukinuti - treba je ukinuti!

Dakle, vi niste protiv ukidanja pojedinih općina?
Nisam protiv toga, ali treba imati određene parametre koji se ne odnose samo na broj stanovnika i t. sl. Zašto bi Ljubešćica bila kažnjena zato što ima 2 tisuće stanovnika, kad ona fiskalno može opstati a neka općina od 3,5 tisuće stanovnika se ne pokriva? Problem je nejedinstvo! U proteklih pet godina mi se u Varaždinskoj županiji ni jedanput nismo sastali, da bismo raspravljali o tim stvarima. A smatram da nas je trebao okupiti ili župan ili saborski zastupnik s našeg područja. Ne smije se, naime, dogoditi da se kreće na primjer sa sufinanciranjem knjiga i onda župan okupi samo HNS-ove načelnike. Neka sve nas načelnike i gradonačelnike pozove za stol, da imamo zajednički stav o nekom pitanju.

Koji je konkretno vaš prijedlog glede toga novog Zakona o regionalnom razvoju?
Prema nekim najavama, u devetom mjesecu Zakon će ići na javnu raspravu, pa pozivam župana da svi zajedno sjednemo, da vidimo što su to specifičnosti našega kraja i da kroz naše saborske zastupnike zaštitimo sjeverozapani dio Hrvatske. Idemo donijeti deklaraciju! Uskoro će krenuti kampanja za predsjedničke izbore, za godinu dana su parlamentarni izbori i ako sada nešto ne napravimo, bit će kasno.

Prilikom svečane sjednice skrenuli ste pozornost i na plaćanje PDV-a?
Općina nije u sustavu PDV-a. Dakle, mi si PDV ne “odbijamo”, a moramo ga platiti. Sada npr. radimo protupožarni centar i samo za to platit ćemo 350 tisuća kuna PDV-a. Da ne govorim da smo radili i poduzetničku zonu te da na svaku fakturu koja mjesečno dođe u općinu plaćamo PDV: za čišćenje snijega, asfaltiranje cesta itd. Za gradnju dvorane državi smo platili 2,5 milijuna kuna PDV-a, a kad država kroz općinu gradi autocestu ne treba platiti ni kune!

Župan vam je replicirao kako se općine financiraju između ostaloga i iz PDV-a?
Nije istina. Mi sami sufinanciramo protupožarni centar. U protekle tri godine Ljubešćica iz državnog proračuna nije dobila ni kune, a javili smo se na sve moguće natječaje. Uvijek se zna tko će dobiti: Lepoglava, Ludbreg, Ivanec... gradovi i općine od kuda su saborski zastupnici i gdje su njihove općine. Netko priča o izgradnji rotora sredstvima Hrvatskih cesta. Pa, Ljubešćica je samo kroz kamenolom, od kuda dnevno ide 600 kamiona, platila cestarine i naknadi da se čovjek “smrzne”. A ovo je prvi put u deset godina da će Hrvatske ceste investirati u Ljubešćicu...

Komentari