tko stvarno stoji iza svega?

Hoće li Ilčićev udar zdesna Habijanu zapravo dati - vjetar u leđa?

Objavljeno: 10.03.2017. 19:40

Zadnja izmjena: 10.03.2017. 21:01

Foto: Arhiva

Danas su se kao na traci redale izjave i reakcije nakon što je Ilčić obrazložio svoju kandidaturu za gradonačelnika i time što HDZ-ovom Habijanu zamjera život potpuno suprotan demokršćanstvu.

Tema je odmah postala nacionalno interesantna, a nama ostaje za vidjeti kako će se Ilčićev udar zdesna odraziti na imidž šefa varaždinskih HDZ-ovaca. Habijan je nedavno dobio bezrezervnu potporu svoje stranke za kandidaturu, čak i od strane Plenkovića, a podsjetimo da na prošlim izborima HDZ i nije imao svog kandidata nego je dao potporu Marijanu Cinguli. Ilčić je i na prošlim izborima izašao kao kandidat HRAST-a i dobio nimalo zanemarivih 1200 glasova. Ilčićeva ponovna kandidatura - i toga je Habijan svjestan - znači oduzimanje desnih glasova HDZ-u, a s obzirom na očekivano tijesnu utrku kandidata 1200 glasova moglo bi biti i presudno. 

Gubitak ili dobitak za Habijana?

I dok bi možda baš Habijan imao razloga da udari na Ilčića dogodilo se obratno - i to iznimno oštro i "ispod pojasa" - tako da su naši izbori sada tema dana u cijeloj zemlji. I bit će zanimljivo vidjeti hoće li ovo načeti ili ojačati Habijana. On sam je medijima izjavio da želi Varaždin 21. a ne 15. stoljeća, a na svojoj Facebook stranici predstavio se kao kandidat moderne europske stranke desnog centra kojemu su u fokusu Varaždinke i Varaždinci. I ta njegova objava dobila je daleko najviše lajkova od svih na njegovoj stranici.

I Facebook na ovim našim prostorima - ne samo varaždinskim - gori od brojnih komentara na račun cijelog slučaja. Iza Habijana - što nije neočekivano - stala je njegova stranka od vrha do dna. 

- Svi smo mi različiti i bolje biti iskren nego se pretvarati i živjeti kako bi se drugima dopali i ponekad to dobro iskoristili. Zato bravo Damire! - napisala je stara garda HDZ-a Nadica Dreven Budinski. Prije nje već je svojom objavom za medije reagirao prvi HDZ-ovac naše županije Anđelko Stričak, optužujući Ilčića da napada Habijana na osobnoj razini. Habijanu bezrezervnu potporu izražavaju i Plenković i Stier, koji je svog dojučerašnjeg savjetnika Ilčića kritizirao zbog ulaženja u privatnost kandidata. 

I Kišić uz svog protukandidata

Ali podrška Habijanu dolazi i s druge strane političkog spektra.

- Došlo je takvo vrijeme da moram braniti hadezeovca... onda znate koliko je sati! - komentirao je deklarirani ljevičar Nenad Horvat, dodajući emotikon sa srcem pored Habijanovog imena. I među onima koji lajkaju Habijanov post nalaze se ljudi vrlo različitih političkih uvjerenja - ili pak obični građani.

Još je zanimljivije da je javnu i bezrezervnu potporu Habijanu dao i vjerojatno njegov najljući protivnik na ovim izborima Alen Kišić.

- Kao čovjek i socijaldemokrat smatram da svatko ima pravo na svoj osobni izbor i za mene nema mjesta za diskriminaciju prema ljudima po njihovoj seksualnoj orijentaciji, vjeroispovijesti, boji kože ili bilo kojoj drugoj osnovi. - napisao je Kišić na svojoj Facebook stranici.

Za sada se čini da Habijan ima bezrezervnu potporu svih osim, naravno, Ilčića i njegove ekipe, koja je već jedno vrijeme izražavala nezadovoljstvo HDZ-ovim demokršćanstvom. Ne zaboravimo i to da je Ilčićeva desna struja potaknuta i nedavnom odlukom Ustavnog suda o statusu pobačaja. U danima koji slijede vidjet ćemo koliko će današnja razmjena vatre između desnog HDZ-a i još dešnjeg Ilčića utjecati na političku scenu u Varaždinu. Kuloari spekuliraju čak i o tome da je Ilčica angažirala ljevica, a desnica se veseli da bi se to sad moglo ljevici vratiti kao bumerang. No to je već druga tema...

 

Komentari